DruštvoVesti

ČETVRTI NASTAVAK STRIP SERIJALA „CROSS TO BEAR“ IZLAZI SUTRA

Poslednji nastavak serijala „Cross to bear“ ili „Nositi krst“, pokrenut krajem prošle godine u Americi, a koji Marko Stojanović iz leskovačke Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ radi u saradnji sa Sinišom Banovićem i Aljošom Tomićem, izaći će sutra.

Strip serijal „Cross to bear“ ili Nositi krst pokrenula je američka izdavačka kuća „Aftershock“ u oktobru prošle godine. Ovo je vestern o tome kako zloglasni ubica Džek Trbosek nije uhvaćen, jer je zapravo pobegao na Divlji Zapad. Poslednji nastavak ovog serijala, na kome su radili scenarista Marko Stojanović, crtač Siniša Banović i kolorista Aljoša Tomić, izaći će sutra u Americi.

Američka kuća „Aftershock“ najavila je i da će uskoro objaviti objedinjeno izdanje sa svim epizodama.

U Kini je, krajem 2021. godine, objavljen strip „Ful spektral baraž džeming“ koji Stojanović potpisuje kao scenarista. U pitanju je veliki projekat, gde se pored Stojanovića pojavljuju i Milorad Vicanović Maza i Desimir Miljić iz Bosne i Hercegovine, i oni predstavljaju čitavu Istočnu Evropu u okviru svetske strip elite.

Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ 2021. godine, u svoj rodni grad, donela je pregršt nagrada iz Srbije, ali i iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Rumunije. Ono što je možda i veći podvig jeste što je učinila da se za Leskovac I Srbiju čuje u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, ali i na dalekom istoku – čak u Kini! Predavač u školi stripa, strip scenarista Marko Stojanović prošle godine objavio je skoro desetak publikacija na dva najveća svetska tržišta, francuskom i američkom, ali je napravio i za Evropske uslove pionirski poduhvat osvajanja Kineskog čitalaštva.