KulturaVesti

DO 7.APRILA U LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU IZLOŽBA SLIKA MILANA KONJOVIĆA

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je izložba slika Milana Konjovića iz kolekcije somborske Galerije koja nosi ime ovog velikog umetnika, istaknutor slikara 20.veka, a čiji je autor kustos Nebojša Vasić.

Milan Konjović (1898-1993), istaknuti domaći slikar 20. veka, studirao je na likovnim akademijama u Pragu i Beču, usavršavao se u Minhenu, Berlinu i Drezdenu. Zapažen uspeh postigao je u Parizu, gde je živeo od 1924. do 1932. godine. Potom se vratio u rodni Sombor. Ostvario je opus od preko 6000 radova (među kojima su ulja na platnu, pasteli, akvareli, crteži, grafike, tapiserije, pozorišne scenografije, skice za kostim , vitraži, mozaici).

„Danas imamo sreće i prilike da vidimo ovu nesvakidašnju izložbu i da zabeležimo još jedan značajan događaj pored silnih izložbi koje smo u prethodnim godinama organizovali” kazala je direktorka LKC Sanja Conić.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ističući ulaganja u kulturu u našem gradu.
Milan Konjović jedan od naših najznačajnijih slikara 20. veka bio je član SANU, član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti u Zagrebu.
Leskovačka publika je u prilici da ovu izložbu vidi do 7.aprila.