PrivredaVesti

KRAJ MUKAMA SA PARADAJZOM?

Ministar poljoprivrede u vladi RS Branislav Nedimović održao je u selu Svirce sastanak sa proizvođačima paradajza u prisustvu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanović i njegovih saradnika i kako je saopšteno problemima poljoprivrednika juga Srbije dolazi kraj.

Razgovarali smo o svim problemima koji postoje u poljoprivrednoj proizvodnji od onih koji su klimatski što je do pomeranja zrenja paradajza i cene kao posledice, toga, kazao je minisar Nedimović i dodao da je bilo reči i o infrastrukturnim problemima, elektrifikaciji, putnoj infrastrukturi i protivgradnoj zaštiti.

Poljoprivredni proizvođači juga Srbije mogu da očekuju ulaganje države u putnu infrastruktruru, kao i u protivgradnu zaštitu na Kukavici.

Kada je reč o tržištu, ministar ističe da je od naših poljoprivrednika obavešten o zloupotrebama Cefta sporazuma, a u uključiće se fitosanitarna inspekcija i policija.

Na prostoru Zelene zone u planu je dolazak prerađivača paradajza u šta će se država aktivno uključiti.

Država je carinskom zaštitom mislila na poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom paradajza u periodu od 15.maja do 15.septembra u vreme najvećeg zrenja , kada je sezona domećeg paradajza.

Poljoprivrednici smatraju da će se problemi rešiti uz pomoć države, kao i da je u telefonskom razgovoru predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da će rado doći na jug kada mu obaveze dozvole, a da podsetimo bio je pozvan od strane poljoprivednika na Paradajz fest u Lebanu krajem ovog meseca.

Saša Trajković u čijem je domaćinstvu održan sastanak ističe da neće deliti više građanima paradajz, već da će da dati manastiru Tumane koji će ga dalje davati onima kojima je to potrebno.

Kada je reč o proizbođačima paradajza sa juga oni su u pet zadruga organizovani i jedno udruženje.

Kako je istaknuto problem proizvođača paradajza iako nije precizirano  konačno će biti rešen na osnovu današnjeg dogovora naredne godine.

Zakon o regulisanju tršišta poljoprivredne proizvodnje stupa na snagu 2022.godine.