DruštvoVesti

NOVI KREDIT ZA OPORAVAK MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA

Ministarstvo privrede u 2022. godini uvodi novu kreditnu liniju za oporavak malih i srednjih preduzeća nakon pandemije korona virusa, koja je podržana od strane Evropske investicione banke. Javni poziv će biti objavljen do kraja marta.

Zbog pandemije kovida-19, ogromni poremećaji u distributivnim i proizvodnim lancima doveli su do teške ekonomske krize, pri čemu su se preduzeća mučila da održe poslovanje i radna mesta. U skladu sa tim, Evropska investiciona banka usvojila je hitan finansijski paket, kojim bi ublažila posledice ove krize i ubrzala oporavak malih i srednjih preduzeća.

Prema rečima Ankice Momčilović, iz Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Ministarstva privrede, nova kreditna linija je, imajući u vidu rok otplate od 12 godina, izuzetno povoljna. Kako ističe Momčilović, Evropska investiciona banka je za ovu svrhu izdvojila 90 miliona evra.

Sredstva Evropske Investicione banke biće na raspolaganju malim i srednjim preduzećima za pokriće potreba za obrtnim kapitalom i finansiranje dugoročnijih investicija i to pod fleksibilnijim i povoljnijim uslovima. Zahvaljujući njima biće obezbeđene različite opcije isplate firmama, kojima su hitno potrebna sredstva za održavanje likvidnosti.