DruštvoVesti

POLA VEKA SLUŽBE UROLOGIJE U LESKOVCU

Služba urologije leskovačke Opšte bolnice obeležila je pet decenija uspešnog postojanja i rada simpozijumom pod nazivom ,,Izazovi savremene uroginekologije” u Narodnom pozorištu u organizaciji Urološke sekcije Srpskog lekarskog društva i leskovačke bolnice.

U Službi koja nakon početka rada pre 50 godina 25.maja 1971.godine danas raspolaže sa 27 postelja i vip apartmanom radi šest lekara specijalista, uskoro i dvojica specijalizanata, kao i 22 medicinske sestre od kojih četiri sa visokom školom.
,,Za proteklih pola veka, iako smo krenuli od nule, razvijali smo se ubrzano i došli do faze kada se ovde mogu da rade sve intervencije, od najjednostavnijih, do najsavremenijih i najkomplikovanijih, kao što je izrada bešike od debelog creva. Praktično, možemo da radimo sve što i klinički centri“ kazao je načelnik ove službe i pomoćnik direktora Opšte bolnice Milan Petrović. Ova služba se se svake godine kadrovski i tehnički razvija i nimalo ne zaostaje sa najsavremenijim dostignućima, jedino se trenutno ne rade laparoskopske operacije.

prim.dr Milan Petrović, načelnik službe urologije OB Leskovac
Ova služba se se svake godine kadrovski i tehnički razvija i nimalo ne zaostaje sa najsavremenijim dostignućima, jedino se trenutno ne rade laparoskopske operacije.
Teži se uvođenju neinvanzivne operativne prakse, odnosno laparoskopske metode u svakodnevni rad što je od velike važnosti jer raste broj obolelih sa tumorima mokraćne bešike.
,,Ovde dolazim 30 godina i učestvujem u radu urologije u Leskovcu, tako da i ja slavim neku vrstu jubileja. Leskovačka urologija je na visokom mestu što se tiče urologije u Srbiji, jer ima odlične stručnjake na čelu sa doktorom primarijusom Milanom Petrovićem. Oni rade skoro sve operacije u urologiji koje se rade i na klinikama u Beogradu, Nišu, VMA i klinika u Novom Sadu“ kazao je akademik Jovan Hadži Đokić koji je višedecenijski konsultant Službe urologije u Leskovcu.

Veliki jubilej je čestitao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kome je uručena plaketa.

Tokom svečanosti su uručene plakete, diplome i zahvalnice zaslužnim pojedincima, saradnicima i upošljenicima.