DruštvoVesti

FOKUS CENTRA ZA RAZVOJ JABLANIČKOG I PČINJSKOG OKRUGA U 2022. GODINI SU PROJEKTI ZELENI TALAS I NOVA DIGITALNA REŠENJA ZA JUG

Na 33. Skupštini Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, održanoj danas, bilo je, pre svega, reči o realizovanim projektima prekogranične saradnje u proteklom periodu, Magija sinergije i Povezivanje bisera, kao i o trenutnim projektima koji su u fokusu.

U fokusu Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u 2022. godini su projekti: Zeleni talas – ozelenjavanje malih preduzeća i Nova digitalna rešenja za jug. Što se tiče Zelenog talasa, projekat je dizajniran da odgovori na negativne utocaje korona virusa i da unapredi konkurentnost i otpornost malih i srednjih preduzeća u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Biće obuhvaćeno 60 preduzeća. Cilj projekta Nova digitalna rešenja za jug je promocija ženskog preduzetništva, jer je on, prvenstveno orijentisan na mikro, mala i srednja preduzeća, gde većinu čine žene u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi.

Predsednik Skupštine Centra za razvoj i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, istakao je prilikom današnjeg zasedanja, da su od presudnog značaja projekti prekogranične saradnje, poput Magije sinergije i Povezivanje bisera, putem kojih su ostvarena ključna partnerstva sa opštinama Elin Pelin i Kriva Palanka.

Bilo je danas reči i o međuopštinskom projektu Pametna specijalizacija – poluga regionalnog razvoja koji je obuhvatio 10 lokalnih samouprava i pri tom je realizovan u vrlo teškim uslovima epidemije. U skladu sa njim, ali i projektom Link up, povećana je informisanost subjekata regionalnog razvoja i pružena je podrška gradovima i opštinama u načinima kako da organizuju svoj rad sa dijasporom.