DruštvoVesti

KONTROLA POVRŠINSKIH VODA U LESKOVCU

Odlukom o budžetu grada Leskovca predviđen je iznos od milion i 500 hiljada dinara za sprovođenje programa praćenja kvaliteta površinskih voda na teritoriji grada u 2022. i 2023. godini.

U cilju zaštite zdravlja stanovništva, kao i sagledavanja efekata preduzetih mera za smanjenje stepena zagađenja, sprovodiće se praćenje kvaliteta površinskih voda na teritoriji grada Leskovca.

Pored parametara kontrole kvaliteta, programom su obuhvaćena sledeća mesta, odnosno reke na području grada i to: Južna Morava, Veternica, Vučjanka, Čukljenička reka, Jablanica i Kozaračka reka.

Uzvodno od grada, Južna Morava prikuplja otpadne vode svih naselja. Veternica je prijemnik otpadnih voda Vučja i Leskovca, a Jablanica prihvata iz Lebana i rudnika Lece.

Takođe, u okviru ovog programa, koji će se sprovoditi kontinuirano u toku cele godine, potrebno je povećati i broj osmatračkih mernih stanica.

Finansijska sredstva za realizaciju programa praćenja kvaliteta površinskih voda, ne samo u ovoj, već i u sledećoj godini, obezbeđena su iz budžeta grada Leskovca u visini od milion i 500 hiljada dinara.