DruštvoVesti

KARDIOVASKULARNE I MALIGNE BOLESTI VODEĆE U JABLANIČKOM OKRUGU

Prema podacima leskovačkog Zavoda za javno zdravlje, vodeće bolesti na teritoriji Jablaničkog okruga, već godinama unazad, su kardiovaskularne i maligne bolesti, koje su među stanovništvom zastupljene sa oko 50 odsto.

Procenat kardiovaskularnih bolesti, u populaciji Jablaničkog okruga, iz godine u godinu se povećava, što predstavlja vrlo zabrinjavajući podatak, naglašava načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu, Vanja Ilić.

Najčešći uzroci koji dovode do obolevanja su smanjenje fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana i prekomerna upotreba alkohola i duvana.

Prema njenim rečima, tačan broj obolelih znaće se na kraju 2022., kada će ova zdravstvena ustanova vršiti godišnju analizu.

Ilićeva je ovom prilikom govorila i o respiratornim bolestima koje su redovno zastupljene, a njihovoj rasprostranjenosti, kako ističe, svakako je doprinela epidemija korona virusa.

Kao faktor rizika po respiratorno zdravlje, navela je i štetnost duvana.

Inače, naša zemlja je ovogodišnji Svetski dan borbe protiv raka dočekala sa poražavajućom statistikom. Srbija je druga po stopi smrtnosti od karcinoma u Evropi. Što se tiče Jablaničkog okruga, prema poslednjima podacima iz 2019. godine, registrovano je 1167 novoobolelih od raka i 605 smrtnih slučajeva.