DruštvoVesti

BUDUĆE MAME, OPUSTITE SE, PORUČUJU LEKARI

Humanitarna organizacija „Klub beba trudnica i mama” organizovala je u Leskovcu besplatni panel  za trudnice ,,Dobrodošla bebo”u cilju njihovog okupljanja i edukacije od strane stručnih doktora iz oblasti ginekologije i pedijatrije.

Reč je o panelu u okviru nacionalne kampanje “Pojačajmo svest o zajedništvu i povećanju nataliteta” u okviru koje se vrše besplatne edukacije budućih mama kako o trudnoći tako i o nezi beba.

Trudnoća sem radosti donosi i mnoge strahove, pre svega od porođaja, a o tome kako pristupiti samoj pripremi, ali kako se ponašati tokom porođaja govorila je lekar ginekolog Jasmina Zdravković-Jovanović. Postoje brojne nedoumice, kako se poroditi,prirodno ili carskim rezom, da li koristiti epiduralnu anesteziju.

Pedijatar Goran Mladenov na temu prvi dani sa bebom, kaže da su bebe iako krhka jednako i otporna bića, treba što više insistirati na prirodnoj ishrani, odnosno dojenju, oblačiti u skladu sa temperaturom, ali i biti opušteniji kada novi član porodice dođe kući.

Predsednica udruženja ,,Klub beba trudnica i mama” iz Niša Melisa Osmanović ističe da je najbitnije prevazići strahove i pomoći ženama pre svega kroz savetovanje i edukaciju, a pripremljeni su  i  pokloni.

Trudnice koje su prisustvovale ovom predavanju ističu da im mnogo znači.

Sem budućih majki ovom su događaju mogli da prisustvuju i njihovi partneri, budući očevi, ali u leskovačkom porodilištu nažalost još uvek ne mogu da prisustvuju i tom najvažnijem momentu, rođenju svoje dece, što će se nadamo se uskoro promeniti za šta su potrebni odgovarajuću uslovi.