DruštvoVesti

SVEČANO OTVOREN VIZITORSKI CENTAR CARIČIN GRAD

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić danas je svečano otvorila u društvu predsednika opštine Lebane Ivana Bogdanovića, ministra kulture Nikole Selakovića kao i supruge predsednika Srbije Tamare Vučić, i predstavnika Vlade i skupštine, Centar za posetioce Caričin grad.

Navodeće da je ovo dan o kome smo sanjali dugo vremena, tenutak kada se konačno vodi računa o Caričinom gradu kao unikatnom biseru ne samo Srbije već i čitave Evrope Ana Brnabić je naglasila je to deo mnogo šireg projekta – „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027“ koji je obuhvata samo Beograd već je značajan za čitavu Srbiju.

Na ovoj značajnoj investiciji za čitav jug Srbije u koju je Vlada Srbije uložila 194 miliona dinara, dok će se za trg i centar u Lebanu izdvojiti dva miliona evra, kao i za mali hotel u okviru vizitorskog centra dodatnih 84 miliona dinara, zahvalio je predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović.

Caričin grad, ili Justinijana Prima je poznoantički (ranovizantijski) grad iz VI veka, a ujedno i arheološki lokalitet koji je klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.
Predstavlja jedinstveni spomenik kulture i polaznu tačku za proučavanje poznoantičkog i ranovizantijskog nasleđa na prostorima Srbije.
Caričin grad je bio jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana, a podigao ga je vizantijski car Justinijan I (527—565).
Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić nije krila utiske o Vizitorskom centru ističući značaj lokaliteta Caričin grad.

Novootvoreni savremeni objekat za posetioce je izgrađen pored postojećeg objekta „Teodora“ i opremljen je najsavremenijom opremom za prezentaciju o lokalitetu Caričin grad.
U sali za prezentaciju posetioci će moći da se informišu o samom arheološkom lokalitetu, pogledaju 3D prezentaciju kako je izgledala Justinijana Prima, ali i vizuelno prošetaju ovim drevnim Carskim gradom i upoznaju način života ljudi tog vremena koristeći pametne table, 3D naočare koje su dostupne u ovoj savremeno opremljenoj sali.
Otvaranje Vizitorskog centra Caričin grad kako je istakao ministar kulture Nikola Selaković zamajac je razvoja kulture u čitavom okrugu, a u narednom periodu će svakako neki od gradova i opština poneti laskavu titulu prestonice kulture Srbije.

,,Sve počelo od projekta puta preko Radan planine, kako bi se povezale četiri banje Prolom, Lukovska, Kuršumlijska i Sijarinska banja kod Medveđe. Želja je bila da povežemo prelepa arheološka nalazišta, Pločnik i Caričin grad, a sa svim tim da povežemo Đavolju varoš u Vražogrnac“, naglasila je Ana Brnabić.