DruštvoVesti

KONTINUIRANE AKTIVNOSTI LESKOVAČKOG VODOVODA NA ZAMENI INSTALACIJA

Javno-komunalno preduzeće „Vodovod“, zajedno sa gradom Leskovcem, kao osnivačem, u prošloj godini, preduzelo je ogromne napore koji su se ogledali u kontinuiranoj aktivnosti zamene vodovodnih i kanalizacionih instalacija i proširenja mreže. Izgradnjom novog kolektora za odvođenje otpadnih voda do fabrike za preradu, znatno će se povećati kvalitet vodotokova, što će bitno uticati na poboljšanje uslova života građana.

Poslovanje leskovačkog „Vodovoda“ maksimalno je opterećeno otplatom kredita KFW banke, koji se finansira iz sredstava ovog javno-komunalnog preduzeća. To je jedna od obaveza, ali istovremeno i problem, sa kojim će „Vodovod“ nastaviti da se suočava i u toku 2022. godine.

Kada je u pitanju kredit KFW banke, ovo javno preduzeće je u 2021. godini, na ime glavnog duga, isplatilo 223 hiljade evra, odnosno nešto više od 26 miliona 300 hiljada dinara. Isto tako, govoreći o kamati, isplaćen je iznos od 85 hiljada evra ili skoro 10 miliona 50 hiljada dinara.

Uprkos finansijskoj opterećenosti, “Vodovod” je, kako ističe direktor, Staniša Ristić, uspeo da ostvari dobit u vrednosti od skoro 340 hiljada dinara.

Zbog zastarelosti vodovodne mreže na teritoriji grada Leskovca, ovo javno-komunalno preduzeće suočava se sa velikim brojem havarija na dnevnom nivou.

Takve situacije su vrlo učestale u Norvežanskoj ulici na Hisaru, zbog čega “Vodovod”, naglašava direktor Ristić, planira kompletnu rekonstrukciju mreže u drugoj polovini ove godine.

U bužetu lokalne samouprave za ovu kapitalnu investiciju, opredeljeno je više od 6 miliona dinara.

Jedan od problema u poslovanju leskovačkog Vodovoda je i otežano očitavanje vodomera, jer od 24 hiljade 250 vodomera, kako navodi Ristić, na mesečnom nivou, preko 1200 vodomera ostane neočitano. S tim u vezi, dolazi do komplikacija prilikom naplate potraživanja kod pojedinih potrošača.

Tokom 2022. godine, prema njegovoj najavi, planira se i zamena, servisiranje, kontrolisanje i overavanje oko 4.500 vodomera na području grada Leskovca.