DruštvoVesti

U LESKOVCU ZNATNO POBOLJŠAN POLOŽAJ OSOBA OBOLELIH OD MULTIPLE SKLEROZE

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze obeležava se 30. maja, pod sloganom „U istom timu“, koji ove godine treba da ukaže na to da su druženje i sportske aktivnosti, od presudnog značaja za osobe, koje boluju od ove teške bolesti.
Prema zvaničnim podacima, više od devet hiljada ljudi u Srbiji, svakodnevno se bori sa ovom bolešću, čiji je tok nepredvidiv. Ona se neretko javlja između dvadesete i četrdesete godine života. Podaci, takođe, pokazuju da multiple skleroza mnogo češće pogađa žene, nego muškarce.
Na konferenciji za novinare, simbolično održanoj ispred Sportsko-rekreativnog centra „Dubočica“, a povodom obeležavanja 30. maja, predsednik Udruženja obolelih od multiple skleroze u Jablaničkom okrugu, Predrag Jovanović, rekao je da je njihov položaj u zemlji znatno poboljšan, naročito u poslednjih nekoliko godina.

Sportsko-rekreativni centar „Dubočica“ postao je pristupačan osobama sa invaliditetom i to zahvaljujući rampi, odnosno liftu koji im omogućava da bez poteškoća dođu do bazena i ostalih prostorija u objektu.
U okviru programa “Srbija bez barijera”, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u potpunosti je finansiralo ovaj projekat, vredan pet miliona dinara, koji je pripremilo „Udruženje obolelih od multiple skleroze Jablaničkog okruga”.