DruštvoVesti

„TRAKTORIJADA“ U GORNJOJ JAJINI OKUPILA OKO 80 VLASNIKA OVIH POLJOPRIVREDNIH MAŠINA

Druga po redu, jednodnevna manifestacija „Traktorijada“ održana je juče u selu Gornja Jajina. Kao što i samo ime kaže, ovom prilikom, oko 80 najlepših, najbržih, najjačih, kao i najstarijih poljoprivrednih mašina, predstavljeno je brojnim posetiocima, a posebnu pažnju privukao je traktor u vlasništvu Vasilije Đorđević, jedine žene učesnice.

Traktor, star više od 50 godina, Vasilija Đorđević iz Gornje Jajine, vozi još od svoje petnaeste godine i kako naglašava, sam početak nije bio toliko težak, koliko se mnogima čini. Želeći da pomogne svom ocu, odvažila se na ovaj korak.

Vasilija Đorđević nije bila jedina, koja je privukla veliku pažnju mnogobrojnih posetilaca, okupljenih u centru sela. Najstariji učesnik na „Traktorijadi“ osamdesetšestogodišnji Božidar Mladenović, rado je prihvatio izazov i sa svojim traktorom, oprobao se u jednoj od kategorija na manifestaciji.

Ovogodišnja Traktorijada okupila je osamdesetak traktora različitih ne samo po izgledu, već i po godištu, ali i snazi, a njihovi vlasnici prijavili su se za učešće u jednoj od četiri kategorije: najstariji, najbrži, najjači i naravno najlepši traktor. Potonja konkurencija je, po svemu sudeći, zadala najviše muke stručnom žiriju, prilikom odlučivanja.

Traktorijada je poslednji put spontano održana avgusta meseca 2019. godine, prilikom posete Marčina Obaleka iz Poljske, koji je iz zemlje u zemlju putovao ovim prevoznim sredstvom. U pokušaju da oživi ovu manifestaciju, nakon dvogodišnje pauze i učini je tradicionalnom, Savet Mesne zajednice Gornja Jajina udružio je snage sa lokalnom samoupravom Grada Leskovca.

Prva tri mesta u svakoj kategoriji, nagradjena su vrednim poklonima, a nadjačavanje traktora je svakako predstavljalo nazanimljiviji deo ove manifestacije.