DruštvoVesti

LESKOVAC U PONEDELJAK OBELEŽAVA GRADSKU SLAVU

Grad Leskovac će u ponedeljak, 13. juna, proslaviti svoju gradsku slavu, Svete Trojice. Obeležavanje će početi u 8 časova, Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti Njegovo preosveštenstvo, episkop niški gospodin Arsenije.

Sveta arhijerejska liturgija biće održana u periodu od 8 do 10 časova, nakon čega će ulicama grada krenuti litija od Saborne crkve do gradskog parka i ponovo do crkve.

Tada će episkop niški gospodin Arsenije pristupiti rezanju slavskog kolača sa domaćinom slave.

Posle 12 časova, u Svečanoj sali grada Leskovca, biće organizovana služba, kojoj će, takođe, prisustvovati i episkop niški.

Inače, praznik Svete Trojice, smatra se i rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske blagdane, i proslavlja se tri dana.

Po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč gospodnju.

Silaskom Svetoga duha na apostole završeno je osnivanje Crkve Hristove. Praznik se naziva i Trojica, Duhovi i Pedesetnica.