DruštvoVesti

USKORO, NA RASPOLAGANJU, VAUČERI ZA ODMOR U SRBIJI, U VREDNOSTI OD 15 HILJADA DINARA

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je novu meru pomoći za penzionere, nezaposlene, studente i zaposlene sa primanjima do 70 hiljada dinara, u vidu vaučera, u vrednosti od 15 hiljada dinara, za odmor u Srbiji. U današnjem obraćanju javnosti, između ostalog, istakao je, i da u narednom periodu, predstoji značajno povećanje penzija i minimalne zarade.
Prema objašnjenju predsednika Vučića, vaučere u vrednosti od 15 hiljada dinara za odmor u Srbiji, mogu da dobiju, svi koji su ostvarili pravo na penziju u zemlji i inostranstvu, zatim učenici i studenti, kao i nezaposlena lica, prijavljena na biro Nacionalne službe za zapošljavanje.
Takođe, mogućnost da dobiju ove vaučere, imaće i korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade, prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, ali i svi zaposleni, čija plata ne prelazi 70 hiljada dinara.
Kako je najavio predsednik Vučić, u grupu onih koji ostvaruju ovo pravo, spadaju i ratni i civilni vojni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno, kao i nosioci poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u registar gazdinstava.
Predsednik Vučić je, između ostalog, podvukao i da će ukupno povećanje penzija, zaključno sa 1. januarom naredne godine, iznositi 19,1 odsto.
On je, isto tako, rekao i da očekuje značajno uvećanje minimalne zarade, koju će pratiti dvocifren rast plata u javnom sektoru, podsetivši na to da 15. avgusta počinju razgovori poslodavaca i sindikata, oko cene minimalne zarade.
Najveći deo troškova minimalne zarade, država će preuzeti na sebe, što će rezultirati i značajnim uvećanjem prosečnih zarada, konstatovao je Vučić