DruštvoVesti

SVE SPREMNO ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je sve spremno za početak nove školske godine u 1.829 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Ružić je, istakao da je važno da deca budu u bezbednom okruženju sa svojim nastavnicima i da se ide putem sticanja novih znanja.
Prema njegovim rečima, u školske klupe će sutra sesti 65.000 prvaka, u osnovnim i srednjim školama ima više od 740.000 učenika, pri čemu ima 150.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu.
On je predočio da će školska godina početi intoniranjem himne Bože pravde, napomenuvši da je važno da, kao i u drugim državama, poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedna od njih je i himna.
Odlučeno je da nastava bude neposredna jer je direktna interakcija najbolja za obrazovno-vaspitni rad, rekao je on i dodao da Tim za škole može da predloži restriktivnije mere, da se situacija prati, ali da sutra praktično tih mera nema.
Ružić je, govoreći o merama štednje, izrazio uverenje da će buduća vlada, uz podršku predsednika Srbije, staviti obrazovni sistem na listu prioriteta, istakavši da je reč o budućnosti naše države i da moramo da na specifičan način vodimo računa o tom segmentu.
Ministarstvo energetike je izašlo sa predlozima preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, videćemo koliko će se te mere reflektovati na školstvo. Uveren sam da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje, ne smemo dozvoliti da đaci sede u hladnim učionicama, može da se desi neki sporadični incident, rekao je prvi potpredsednik Vlade.
Kada je reč o rastu plata u prosveti, on je naveo da će povećanje ovoga puta biti značajno veće nego prošle godine i da će biti dvocifreno, a ići će sa januarskom platom.