DruštvoVesti

eIZVOD IZ MATIČNE KNJIGE POTPUNO BESPLATAN

Posredstvom eUprave, građani mogu da dobiju izvod iz matičnih knjiga u elektronskom obliku, pri čemu su u potpunosti oslobođeni plaćanja administrativnih taksi, bez obzira na to za koju namenu im je potreban ovaj dokument, istaknuto je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Ovo je postignuto, zahvaljujući uvođenju nove usluge na portalu eUprava, pod nazivom eIzvod iz matičnih knjiga, koja omogućuje podnošenje zahteva za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih, a građani biraju da li žele da ih dobiju elektronskim ili putem pošte.
Ova usluga može se koristiti, pod uslovom da je izvršena registracija korisnika i prijava preko mobilne aplikacije ConsentID.
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, istakli su da je ovo novi iskorak u potpunoj digitalizaciji i stvaranju efikasne, transparentne i ekonomične javne uprave, koja je svojim građanima dostupna i putem mobilnog telefona 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Korisnici Portala eUprava koji žele da koriste ovu uslugu moraju da odaberu da li žele izvod u elektronskom ili papirnom obliku.
Ukoliko odaberu elektronski oblik, izvod će biti dostavljen u njihovo eSanduče na portalu, potpuno besplatno, bez plaćanja administrativne takse za izdavanje dokumenta. On će se smatrati javnom ispravom i ima dokaznu snagu originala, u skladu za zakonom.
Izvod u elektronskom obliku sadrži elektronski potpis matičara i QR kod, sličan kao kod Digitalnih zelenih sertifikata. Zahvaljujući QR kodu, moguće je proveriti autentičnost podataka sadržanih na odštampanoj kopiji dokumenata.
Međutim, ukoliko je izbor građana, papirni oblik izvoda, on će biti dostavljen preporučenom pošiljkom na adresu koja je navedena u zahtevu. Za izdavanje izvoda u papirnom obliku se naplaćuje zakonom propisana taksa, osim u posebnim slučajevima, a što zavisi od svrhe izdavanja izvoda.
Osim za sebe, zahtev za izdavanje izvoda korisnik može podneti za svog supružnika i krvne srodnike u pravoj liniji ‒ dete, oca ili majku, dok za brata ili sestru potrebno je priložiti potvrdu o starateljstvu ili punomoćje.