DruštvoVesti

LESKOVAČKA BOLNICA DOBILA OPREMU VREDNU MILION I PO HILJADA EVRA

U cilju pružanja bolje zdravstvene zaštite i dijagnostike u skladu sa savremenim trendovima u medicine Služba za radiologiju leskovačke Opšte bolnice dobila je dva nova skenera, dva rendgen aparata sa baznim stanicama, a u njihovu nabavku kao i i adaptaciju prostorija za njihovo postavljanje i umrežavanje uloženo je milion i 490 hiljada evra. U bolnici je i u toku druga faza rekonstrukcije, odnosno unutrašnjosti vredna 4,5 milijardi dinara.

Gradonačelnik Cvetanović, koji je sa saradnicima obišao leskovačku bolnicu istakao je važnost nabavke novih aparata za dijagnostiku savremene generacije, na kojima će moći da se obavljaju mnogo brži pregledi sa znatno manje zračenja, što dopinosi činjenici da ne postoje liste čekanja za snimanje čekanja.
Tokom trajanja epidemije virusa kovid 19 dobijena su tri rendgen aparata, dva fiksna u bolnici i jedan u domu zdravalja, kao i dva pokretna i svi su digitalni
Odeljenje ginekologije i akušerstva leskovačke bolnice je takođe dobilo ultrazvučni aparat vredan 35 hiljada evra.

Načelnik Službe za radiološku dijagnostiku, Miodrag Janković, istakao je da u istoriji dijagnostike Jablaničkog okruga nikada nije bilo veće investicije od ove. Dodao je da će Služba radiologije vrlo brzo dobiti i magnetnu rezonancu, kao i digitalni mamograf. Osim toga, Služba nukelarne medicine će dobiti gama-kameru, aparat vrednosti oko 300.000 evra, za snimanje štitne žlezde. Tako će, kako smatra, uz kompletnu rekonstrukciju podova, vodovodne, kanalizacione i električne mreže, Opšta bolnica Leskovac, biti u rangu kliničkih centara u većim gradovima. Ogromna je važnost i novih skenera bez kojih nema dijagnostike, istakao je Janković.
„Trudićemo se da pacijenti što manje osete radove na rekonstrukciji i da svima izađemo u susret koliko budemo u mogućnosti. Krenuli smo sa sprovođenjem programa Helijant i preko kojeg se isključivo zakazuju pregledi i nema papirologije. Još uvek se uhodavamo i učimo program, ali ide se bolje i na osnovu iskustva onih koji su implementirali program naša bolnica koja je najbrže ovladala“ kazao je direktor leskovačke Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević.

Zahvaljujući savremenim programima registruje se upotreba sredstava, a potrebno je ispoštovati procedure, naglasio je pomoćnik direktora leskovačke bolnice Milan Petrović i dodao da je izuzetno važno što se otvara istorija bolesti prilikom upotrebe skenera.

„Prva faza rekonstrukcije bolnice sa ulaganjem od oko pet miliona evra je završena, koja je obuhvatila uređenje fasade, zamenu stolarije i rekonstrukciju dela krova. Druga faza, koja je počela krajem prošle godine, vredna je čak četiri i po milijarde dinara, koliko je do pre nekoliko godina iznosio budžet grada Leskovca, velika investicija, i ako dodamo da će oko milijardu dinara biti izdvojeno za najsavremenije aparate i dijagnostiku, onda vam to dovoljno govori o ozbiljnosti ovako jedne investicije koju smo dugo čekali, ali smo na zadovoljstvo svih građana dočekali i krenuli da intenzivno radimo na tome. Ne mogu da ne pomenem da smo i mi kao grad dali skroman doprinos relizaciji ovog kapitalnog i veoma kompleksnog projekta – finansirali smo izradu projektno-tehničke dokumentacije, i izdvojili sredstva za angažovanje nadzornog organa za šta je iz budžeta grada izdvojeno ukupno 95,5 miliona dinara,“- rekao je gradonačelnik Cvetanović i zahvalio se Vladi i predsedniku Republike Srbije.