KulturaVesti

SNIMA SE FILM U CARIČINOM GRADU

Deo snimanja film „SALIGIA“ čija je premijera najavljena u ovo doba naredne godine se realizuje na području arheološkog lokaliteta Caričin grad, nakon što su Narodni muzej u Leskovcu i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dali dozvole da se snimanje obavi u zaštićenoj zoni, a opština Lebane je pružila podršku produkcijskoj kući ,,Zilion“ u realizaciji ovog projekta.
Predsednik opštine Lebane je izrazio zadovoljstvo što ova lokalna samouprava ima priliku da bude domaćin ovakvom projektu.
izjava 00.56 to je 02.00 rada
Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane
Usled krize izazvane pandemijom, u prologu priče predstavljaju se glavni likovi,sedam smrtnih grehova, kroz svoj svakodnevni život koji ubrzo prestaje nakon apokalipse koja se dogodi na zemlji. Oni se bude u nepoznatom prostoru u kome vreme stoji, sa odlomcima sećanja svojih života, nedovoljnim da bi znali svoja imena, godine, status…
Kako ničega osim rastinja i razrušenog hrama okolo nema prinuđeni su da borave u centru momumentalne građevine, kako bi istražili razlog zašto su baš oni tu. Kako priča odmiče identiteti grehova počinju da se prikazuju. Oni postepeno razotkrivaju svoju nimalo pohvalnu prošlost iz života na zemlji. Scenario je radila Teodora Ristovski , a jedna od uloga je njena.

Producent filma je Lazar Ristovski koji i glumi u ovom filmskom ostvarenju u režiji Petra Ristovskog. Oni su izrazili zahvalnost lokalnoj samoupravi na podršci.

Premijera filma je predviđena na jesen naredne godine, a nakon Beograda, ono što obećava fimska ekipa je i jug Srbije, odnosno Lebane.
U planu Vlade Republike Srbije je revitalizacija samog lokaliteta Caričin grad za upisivanje na listu UNESKA, a radovi počinju 2022.godine.