DruštvoVesti

OBILAZAK VERSKIH OBJEKATA I RADOVA NA NJIMA

Na hramu Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica izvedeni su podopolagački radovi sa izradom mozaika od pet vrsta mermera vredni 10,7 miliona dinara, površine 285 kvadratnih metara, što je bio razlog obilaska gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i episkopa niškog Arsenija.
Prethodno je tokom kontinuiranih radova na izgradnji ove svetinje, sredstvima u iznosu od 34,2 miliona dinara izvedeno kompletno prepokrivanje krova i kupola bakarnim limom, kompletna izrada fasade od mlevenog kamena, postavljanje i razvođenje elektro mreže u hramu, postavljanje unutrašnjeg led osvetljenja u hramu, malterisanje i gletovanje zidova sa pripremom za freskopisanje, izrada mašinskih instalacija za podno grejanje i betoniranje poda i izrada podnog mozaika na oltarskom delu, brodu i naosu crkve.
Podopolagački radovi su izvedeni u vidu mozaika od pet vrsta mermera, a do sada je ukupno uloženo 34,2 miliona dinara u hram Svetog Simeona.

Njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije je iskazao veliku radost zbog današnjeg dana, kada imamo priliku da vidimo završen projekat poda u ovoj crkvi, projekta na kojem se radilo pune dve godine, a uskoro će početi i bogosluženja u ovom hramu. .

,,Paralelno sa završetkom podopolagačkih radova u hramu Svetog Simeona Mirotočivog, počeli smo nove radove na energetskoj sanaciji konaka crkve Sveta Trojica. Vrednost radova je 2,7 miliona dinara a rok za završetak radova je do kraja tekuće godine. Planiramo i dalja ulaganja u 2022. godini u visini od 11 miliona dinara. Ovde se planira parterno uređenje, izrada i postavljanje ikonostasa, u crkvi Svetog Ilije u Pečenjevcu se planira sanacija zvonika kao i termička izolacija tavana konaca u crkvi Svete Trojice”, dodao je episkop niški Arsenije
Ulaganjem u verske objekte, očuvanjem hramova vere, čuvamo našu tradiciju i duhovnost. Negujemo našu veru i vrednosti koje određuju naš duhovni i nacionalni integritet.
Vera je ta koja nas je kroz istoriju vodila kroz mnoge nedaće, koja nam je dala snagu i sposobnost da se borimo i opstanemo. Sa preuzimanjem odgovornosti za rukovođenje gradom i brigom o svim delovima mozaika koji čine jednu lokalnu zajednicu, preuzeli smo i brigu o našim svetinjama, na čemu radimo predano i sa mnogo poštovanja i ljubavi, poručeno je prilikom obilaska hrama Svetog Simeoa Mirotočivog i konaka crkve Sveta Trojica.