DruštvoVesti

U PONOĆ JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK ZA GLASANJE NA REFERENDUMU

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zaključiće u ponoć Jedinstveni birački spisak za glasanje na republičkom referendumu, koji se sprovodi radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, raspisanog za 16. januar 2022. godine.

Ukupan broj birača, u skladu sa zakonom, objaviće organ nadležan za sprovođenje republičkog referenduma, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave vršiće naknadna ažuriranja Jedinstvenog biračkog spiska na zahtev birača u periodu od 1. do 12. januara 2022. godine.

Građani će se na referendumu o ustavnim promenama izjašnjavati na pitanje: Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni ustava Republike Srbije?,

Usvajanje ovog akta omogućiće promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je 30. novembra republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Raspisivanju referenduma prethodile su izmene Zakona o referendumu 25. novembra, kada je ukinut cenzus, odnosno pravilo da je neophodno da 50 odsto upisanih birača izađe na glasanje. Sada će biti dovoljna većina ukupnog broja građana koji budu izašli na glasanje kako bi referendum bio uspešan.

U modernoj istoriji, Srbija je 13 puta menjala Ustav. Poslednji put je promenjen 2006. godine, kada je Crna Gora izašla iz državne zajednice sa Srbijom.
A sada, kako je istaknuto, povod je želja Srbije da pristupi Evropskoj uniji, a da bi to učinila, srpsko zakonodavstvo mora da se uskladi sa evropskim.