DruštvoVesti

GRADSKO RUKOVODSTVO ZADOVOLJNO POSTIGNUTIM U 2021.GODINI

Lokalna sampurava odgovornim i timskim radom je postigla da može da se kaže da je prošla godina bila dobra kada je reč o rezultatima, da se očekuje isto i u ovoj 2022.godini, kao i da su finansije stabilnije nego ikada, poručio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u svom izlaganju.

Ovakvim izlaganjim lokalna samouprava pokazuje transparentnost  u radu i otvorenost ka javnosti, a gradonačelnik je istakao u osvrtu na učinjeno, da Leskovac ima  istoriju za ponos i temelj za budućnost.

Tokom 2021.godine su nastavljeni i završeni brojni projekti, a u gradskoj kasi na današni dan se nalazi 551 milion dinara i sve obaveze se izmiruju na vreme.

Prioritet je borba protiv epidemije korona virusa, a nakon završene prve faze rekonstrukcije bolnice u Leskovcu vrednosti 5 miliona evra, sledi i druga faza vredna 4,5 milijardi dinara. U opremu i aparaturu biće uloženo još oko milijardu dinara, što će biti preduslov za još bolju zdravstvenu zaštitu za oko 250 hiljada stanovnika Jablaničkog okruga.

Ulaže se i u ustanove sekundarne zdravstvene ustanove poput domova zdravlja, obnavlja vozni park koji je neophodan zbog razuđenosti teritorije, a u najavi su i dva nova vozila.

Gradonačelnik je pobrojao i brojna ulaganja  u školske objekte koja su višemilionska, ističući da grad Leskovac nagrađuje svoje mlade i nagradama za talente, kao i ekskurzijom za maturante. Već za Svetog Savu će oko 300 mladih ljudi koji su postigli zapažene rezultate na svečanosti da bude nagrađeno novčanim nagradama.

Najvažniji cilj lokalne samouprave je dobrobit sugrađana svih starosnih doba, pa se organizuje podela paketa  za penzionere sa niskim primanjima što će se  nastaviti i ubuduće.

Ulaganje u infrastrukturu je preduslov razvoja,a u protekloj godini je uređeno i rekonstruisano 15 ulica, vrednosti  71,7 miliona dinara.

Rekonstruišu se svi ulazi u grad, bulevar Nikole Pašića sa 32o miliona dinara, 50 više od prvobitnog plana, put ka Lebanu u dužini od 4,6 kilometara sa 176,6 miliona i ka Vučju, investicija od 282 miliona dinara u dužini od oko 9 kilometara do Strojkovca.

Nastavlja se proces gasifikacije, ulaže u mehanizaciju i opremanje  javnih i javno-komunalnih preduzeća,

42,6 miliona je uloženo u  vodovodnu mrežu, puštena je u rad linije vode i u probni rad linija mulja na Centralnom postrojenju za preradu otpadnih voda, završen kolektor, a zbog skoka cena materijala od vlade RS se očekuje pored 8 miliona još osam miliona evra za kanalizacionu mrežu u 16 naseljenih mesta za oko 20 hiljada korisinika.

Pored gradskog stadiona kao kapitalne investicije koja je otpočela 2021.godine , privode se radovi na centralnom gradskom trgu  koji kasne, ali se nazire kraj. Izvođaču koji je pokušao da uđe i u posao rekonstrukcije bolnice u drugoj fazi isplaćena su po završenim poslovima 223 miliona dinara, tako da ostaje oko 60 miliona za isplatu kolika je vrednost završnih radova.

Kultura u gradu je uprkos epidemiji korona virus doživela procvat, konstatovao je gradonačelnik, dodajući da su održane brojne planirane manifestacije, a premijera filma Bilo jednom u Leskovcu se očekuje narednog meseca.

Grad Leskovac je četvrti put zaredom potvrdio da je sredina sa povoljnim poslovnim okruženjem a brojne kompanije koje posluju već planiraju ili su u toku realizacije proširenja kapaciteta, popu turskog Džinsija, domaće kompanije Dits, a u toku je izgradnja pogona turske kompanije Erenli vrednosti 16.6 miliona evra koja će uposliti do kraja ove godine 330 radnika.

Ulaže se u poljoprivredu, a postoji i mogućnost da se prostorije PSSS Leskovac koje su u vlasništvu grada presele u Zelenu zonu pored hladnjače, najavio je gradonačelnik.

Rukovodstvo grada koje ima odličnu saradnju sa Vladom RS, ministarstvima i predsednikom Srbije, zaklljučio je gradonačelnik ne beži od odgovornosti i radi na boljitku života  svih leskovčana .