PolitikaVesti

UG „I JA SE PITAM“: VIŠE NEGO IKADA PRISUTNI PRITISCI NA NOVINARE

U poslednjih godinu dana svedoci smo pritisaka na novinare u vidu tužbi u nenormalnim iznosima zbog prenošenja tvrdnji političkih aktera, a posebno zabrinjava pretnja smrću koja se dogodila pre nekoliko dana prema novinaru koji je izveštavao o tragediji u kojoj je jedna osoba izgubila život, navodi se u saopštenju Udruženja građana “ I ja se pitam”.

Da li smo to postali država u kojoj je ovakva tortura, kada je u pitanju informisanost građana, postala nova normalnost, a grad, u kome se u samo poslednjih mesec dana desilo jedno ubistvo, jedno samoubistvo, jedan pokušaj ubistva i jedna pretnja ubistvom od strane nasilnika bliskog vlastima, grad kriminala i korupcije.
Ovakav ritam zločina, pretnji i pritisaka ne navodi na prisustvo demokratije, a pritisci I pretnje ka medijima, nisu samo pritisak na novinare, već i na građane kojima se uskraćuju pravovremene, objektivne i istinite informacije, narušuje bezbednost i stvara atmosfera straha u svim sferama društva.
Udruženje građana “I Ja se Pitam”, zahteva od organa vlasti da ozbiljno shvate svoj posao i da stave bezbednost kako novinara, tako i samih građana na prvo mesto. Leskovac i Srbija ne smeju da budu zemlja nasilja, kriminala, korupcije i bahatosti, već zemlja u kojoj će se poštovati osnovna ljudska prava, navodi se u saopštenju Udruženja građana “I ja se pitam”.