DruštvoVesti

POVOLJNO STANJE JAVNE BEZBEDNOSTI U PRVIH DEVET MESECI OVE GODINE, ISTIČU U PU LESKOVAC

U oblasti suzbijanja kriminala ostvareni su dobri rezultati. Procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima je 71,60% .
Ukupan broj otkrivenih i prijavljenih krivičnih dela opšteg kriminala je 914, privrednog kriminala 56 ekološkog kriminala 35 i visokotehnološkog kriminala 14.

Sva teža krivična dela su uspešno rešena zahvaljujući dobrom radu policije, a izvršioci uhapšeni i i u saradnji sa nadležnim tužilaštvima procesuirani.

Dana 16.07. 2023. godine na naplatnoj rampi „Brestovac“ izvršeno je krivično delo razbojništvo od strane dva lica koja su sa fantomkama na glavi i pištoljima u rukama od radnika uzeli novac u iznosu od 17860 dinara i 178 eura , dok je dana 06. 09. 2023. godine takođe od strane dva lica izvršeno krivično delo razbojnička krađa u jednoj menjačnici u lebanu. Brzim i efikasnim radom policije oba dela su rasvetljena, a osumnjičeni dalje procesuirani. U toku septembra meseca rasvetljena su i tri krivična dela teška krađa i jedna krađa, osumnjičeni predat nadležnom tužilaštvu, a deo pronađenih predmeta iz ovih krivičnih dela su vraćeni vlasnicima.

Takođe u izveštajnom periodu otkriven je znatan broj krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Tom prilikom oduzet je: jedanručni raketni bacač, više pištolja, automatska puška, tri ručne bombe, kao i više stotina pištoljskih i puščanih metaka različitog kalibra i zadržano 11 lica.

Policijski službenici Policijske uprave Leskovacsu primenili meru policijskog hapšenja prema 57 lica, dok je mera zadržavanjaprimenjivana prema 44 lica. Broj učinilaca uhvaćenih na delu je u izveštajnom periodu iznosi 67 i veći je za 35 ili 109,38% u odnosu na isti period prethodne godine, što je prvenstveno rezultat intenziviranog rada policijskih službenika na terenu.

U oblasti privrednog kriminala otkriveno je 56 krivičnih dela.
Postupajući po akciji „akciza“ usmerenoj na suzbijanju krijumčarenja i preprodaje akciznih proizvoda, izvršen je pretres stambenih prostorija S.C. iz okoline grada kojom prilikom je pronađeno i oduzeto oko 470 kg rezanog duvana. Takođe na osnovu operativnih saznanja izvršeno je zaustavljanje putničkog vozila kojim je upravljao N.K. iz Šapca kojom prilikom je u istom pronađeno i oduzeto 300 kilograma rezanog duvana. Oba lica su uhapšena i sprovedena nadležnom tužilaštvu.

U izveštajnom periodu nisu izražene promene u teritorijalnoj zastupljenosti pojednih oblika ugrožavanja javne bezbednosti. Nisu uočeni novi i specifični pojavni oblici bezbednosnih događaja.

Jedan od naših glavnih prioriteta je da se narkotici sklone sa ulica i da ne budu u blizini dece.
U oblasti suzbijanja trgovine i krijumčarenja opojnih droga, psihoaktivnih supstanci , u ovom izveštajnom periodupodneto je ukupno 118 krivičnih prijava, dok je realizovano ukupno 158 zaplena . Od toga je14 zaplenaopojne droge heroin u ukupnoj količini od 651,55 grama, 15 zaplena opojne droge kokain ukupne količine 119,22grama, 7 zaplena opojne droge amfetamin u ukupnoj količini od 186,81 grama, i 62 zaplene iz kategorije ostalih.

Mera zadržavanja do 48 sati primenjena je prema 7 izvršioca ovih krivičnih dela, dok je mera policijskog hapšenja primenjena prema 4 lica.
Najkarakterističniji događaji,

U izveštajnom periodu pronađen je jedan zasad marihuane i jedna improvizovana sušara.

U oblasti javnog reda i mira u izveštajnom perioduostvareno je povoljno stanje. Nisu registrovani teži oblici narušavanja javnog reda, a broj prekršaja protiv JRM u izveštajnom periodu je 345 je manji za 3,36 %. Strukturu prekršaja čine: vršenje nasilja, pretnja ili tuča,nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje), svađa, vika i buka na javnom mestu paljenje piroteljhničkih proizovda ili pucanje na javnom mestu propuštanje obaveštavanja o narušavanju javnog reda i mira vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, prosjačenje i prodaja alkoholnih pića licima pod očiglednim uticajem alkohola
Prekršaji su najčešće vršeni na ulicama i trgovima u ugostiteljskim objektima, kućama-stanovima autobuskim i železničkim stanicama vaspitno obrazovnim ustanovama sportskim objektima i pijacama. Najčešće vreme izvršenja gore navedenih prekršaja je radnim danom u vremenskom intervalu 22-06 časova, kada je zabeležen 101 prekršaj.

Sagledavajući ukupan broj registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira na području. Policijske uprave Leskovac gledano u celini, može se konstatovati da je stanje javnog reda na celom području povoljno, gde je došlo do smanjenja broja registrovanih prekršaja u odnosu na prethodnu godinu.

Sva javna okupljanja su permanentno i blagovremeno obezbeđivana, tako da nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Poseban akcenat u radu policije je kontrola ugostiteljskih objekata i pojačana bezbednost na području i u blizini škola.

U toku letnjih meseci izvršena je analiza angažovanja pripadnika policije u školama, održani su sastanci sa predstavnicima svih škola i izvršena bezbednosna procena tako da su stvoreni povoljni uslovi za početak nove školske godine. Takođe 25 septembra, održana je promocija projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ kojom prilikom je PU u Leskovcu organizovala druženje sa mališanima svih uzrasta koji su kroz igru imali prilike da se upoznaju sa radom policije ali i sa osnovama bezbednosti.

U poslednjoj nedelji avgusta meseca održana je tradicionalna manifestacija „Roštiljijada 2023“ koja je prošla bez ozbiljnijih bezbednosno interesantnih događaja. Takođe krajem avgusta meseca počeo je sa radom i gradski stadion „Dubočica“ u Leskovcu, tako da je u tom periodu povećan broj sportskih manifestacija, samim tim i angažovanje policije oko obezbeđenja sportskoh priredbi itom prilikom nije bilo bezbednosno interesantnih događaja.

NapodručjuKopnenezonebezbednosti, ostvarenojepovoljnostanjebezbednosti. Nijebiloregistrovanihkrivičnihdela i prekršajaizoblastijavnogreda i mira.

U kontrolama saobraćaja usmerenim na otkrivanju prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda kao i tokom akcija od kojih je u izveštajnom periodu sprovedeno 8 međunarodnih, 8 centralnih i 28 regionalnih akcija otkriveno ukupno 16522 saobraćanih prekršaja.

Ukupan broj registrovanih saobraćajnih nezgoda uizveštajnom periodu 2023.godine na području PU u Leskovcu je 294.Broj nezgoda sa povređenim licima iznosi 174, povređeno je je ukupno 241 lice, dok je u istom periodu prošle godine povređeno 272 lica, što predstavlja smanjenje za 11,40%.
Što se tiče broja poginulih u izveštajnom periodu u saobraćajnim nezgodama poginulo je 14 lica od toga 4 na autoputu.
U skladu sa raspoloživim ljudstvom pojačan je rad uniformisane policije na terenu, u pozorničkoj i patrolnoj delatnosti, kao i pripadnika OKP u noćnim časovima.

Pojačano je prisustvo na terenu kombinovanog sastava saobraćajne policije i policije opšte nadležnosti, radi poboljšanja stanja bezbednosti saobraćaja na celom području PU.

Na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije, u izveštajnom periodu nastavljeno je sa vršenjem revizije izdatih dozvola za oružje , vršena je kontrola rada streljana, kao i provera načina čuvanja oružja od strana privatnih lica, dok su se svi ostali poslovi iz domena rada odseka za upravne poslove vršili redovno i bez ikakvih problema.

Radilo se na poboljšanju uslova rada na teritoriji koju pokriva PU u Leskovcu. U toku marta meseca tekuće godine nastavljeno je sa rekonstrukcijom PS Lebane gde je izvršena zamena i zanovljenkompletan kancelarijski nameštaj.
Takođe u toku izveštajnog perioda izvršena je kompletna sanacija PS Vlasotince, iz opredeljenih sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova počev od zamene stolarije, podova, instalacije, elektro i vodovodve, zamenjen je kompletno nameštaj, odrađeni molersko-fasaderski radovi u unutrašnjosti zgrade, urađena šalter sala, gde će se sa radovima na poboljšanju uslova rada i smeštaja policijskih službenika nastaviti i u narednom periodu.

Svi ostali policijski poslovi na području PU izvršavani su bez većih problema.

Policijska uprava u Leskovcu nastaviće i u narednom periodu sa sprovođenjem svih mera i radnji na očuvanju bezbednosti svih građana na našem području.