DruštvoVesti

AGENCIJA I MUP U ZAJEDNIČKOJ KAMPANJI „VEŽI POJAS, NE PREKIDAJ ŽIVOT“

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije pokrenula zajedničku kampanju sa ciljem povećanja upotreba sigurnosnog pojasa i dečijih auto- sedišta pod nazivom ,,Veži pojas, ne prekidaj život”.

Prema podacima  Agencije za bezbednost saobraćaja  od izuma automobila sigurnosni pojas je  sredstvo koje je spasilo najviše života, a 75 odsto stradalih u saobraćajnim nezgodama prilikom ispadanja iz vozila nisu bili vezani. Sigurnosni pojas predstavlja  osnovni sistem zaštite, a  sva ostala sredstva dodatni sistemi  ukoliko se pojas ne koristi, svi ostali sistemi ili nemaju efekta ili će imati negativne posledice.

Agencija za bezbednost saobraćaja od 2013. godine sprovodi istraživanja o upotrebi pojasa, a te 2013.godine, 68 odsto vozača koristilo sigurnosni pojas na prednjem sedištu, dok je danas taj broj povećan na 84 odsto.

Major policije Vladica Stojanović, komandir saobraćajne policijske ispostave Leskovac najavio je pojačanu kontrolu saobraćaja kada je reč o upotrebi sigurnosnih pojaseva i dečjih auto – sedišta.

Kada je reč o bezbednosti dece zakon mnogo toga reguliše, dodao je Stojanović.

Sem pojačane kontrole upotrebe bezbednosnog pojasa i dečjih sedišta u automobilima, iz PU Leskovac najavljuju i pojačanu kontrolu stanja alkoholisanosti vozača i upotrebe psihoaktivnih supstanci. I ponašanje pešaka u saobraćaju je nešto na šta će biti obraćena posebna pažnja saobraćajne policije. Za građane je najbitnije u smislu bezbednosti svoje i ostalih učesnika u saobraćaju da ne krše saobraćajne propise, da čuvaju svoje živote jer na taj način čuvaju i živote drugih, a saobraćajna policija će sankcionisati svaki saobraćajni prekršaj.