KulturaVesti

BIBLIOTEKA OBELEŽILA SVETSKI DAN KNJIGE

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu nizom aktivnosti, je obeležila 23.april, Svetski dan knjige i autorskih prava. Svojim čitaocima je ova ustanova kulture obezbedila 50 odsto popusta na godišnju članarinu i prigodne poklone sopstvene izrade.
Knjiga je nezaobilazni deo svakog ljudskog društva, oslonac je u raznim istorijskim prelomima i vekovima istrajava zajedno uz čoveka kao njegov večni saputnik.
Raduje da je veliki broj mladih i dece tokom prepodneva iskoristio priliku da sa popustom dobije godišnju članarinu u leskovačkoj biblioteci.
U okviru obeležavanja Svetskog dana knjige prikazano je onlajn predstavljanje zbirke pesama „Hilandarje“ Novice Đ. Veličkovića Poznog koje se moglo pratiti na Jutjub kanalu Biblioteke, Novica Veličković Pozni rođen je u Leskovcu 1952. godine. Objavio je četiri zbirke pesama: „Svetla na moja sećanja“ „Odjeci života“, „Hilandar, svetionik srpski” i „Večernji zvon“. Njegove pesme našle su svoje mesto u brojnim listovima i časopisima.
Na Dečjem odeljenju Biblioteke održana je radionica za decu koja ima za cilj da pokaže njihove potencijale i mogućnosti, nudeći učenicima priliku da vide, osete i dožive kulturu na jedan drugačiji način. Radionica realizuje u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj”, a namenjena je učenicima od 8 do 10 godina starosti. Voditelji radionice su učitelj Zoran Ilić i Saša Kadrić, pedagoški asistent.
Svetski dan knjige i autorskih prava, odlukom Uneska, obeležava se 23. aprila od 1995. godine, Ovaj dan rođenja i smrti dva velika pisca, Vilijama Šekspira i Migela de Servantesa prilika je da se ukaže na značaj knjige kao jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina.