DruštvoVesti

DANAS BEZ NOVOZARAŽENIH KORONA VIRUSOM

Prema današnjim podacima ZZJZ nema novozaraženih korona virusom na teritoriji Jablaničkog okruga, mada je pristiglo samo 15 rezulata. U kovid bolnici raste broj pacijenata i sada ih je 63 hospitalizovano.
U poslednja 24h stiglo je 15, od toga za grad Leskovac 9 rezultata iz laboratorije „Institut za javno zdravlje Niš“ i svi su sa negativnim nalazom na korona virus.
Trenutno se čekaju iz laboratorije „Vatreno oko Niš“ 140 rezultata sa teritorije Jablaničkog okruga za lica koja su uzorkovana u ZZJZ Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i Domovima zdravlja Jablanickog okruga tokom prethpdnih dana.
U kovid bolnici u Leskovcu hospitalizovana su 63 pacijenta od kojih se 46 nalazi na kiseoniku, a 41 osoba na lečenju je iz Leskovca, 15 iz Vlasotinca, 4 iz Lebana, 2 iz Medvedje i jedna iz Bojnika. Nije bilo smrtnih ishoda, a jedna je osoba upućena u KC Niš na dalje lečenje. 34 osobe su pozitivne na korona virus, a na rezultat ili na testiranje čeka njih 29.
Predsednica Vlade Ana Brnabić je danas nakon skupa u Nacionalnoj akademiji za javno upravu izjavila da se danas može očekivati novi „crni rekord“ u broju zaraženih koronavirusom, sa preko 5.000 ljudi. Iako je tek uvedeno ograničenje rada mnogih objekata, nije isključila ni dalje mere u cilju sprečavanja epidemije, ali je istakla da je lična odgovornost najbitnija.
Brnabić je konstatovala da su škole najbezbednija mesta od koronavirusa, ali da će, za svaki slučaj, zamoliti stručni deo Kriznog štaba da da preporuke kako dalje u toj oblasti.
Epidemilogo Branislav Tiodorović je izjavio da je situacija veoma ozbiljna u Srbiji, kao i da se očekuje dalji stalni priliv bolesnika u bolnice.
Izneo je i podatak da je noćas umro mlad čovek iz Niša koji je bio 1975. godište, kao i jedan iz Leskovca 1970. godište.
U prvoj fazi situacija prvo loša bila na severu zemlje, pa se kasnije proširila i na jug. Po njegovim rečima 40 odsto pozitivnih je u uzrastu između 20 i 40 godina, što je mnogo mladih ljudi. Skrenuo im je pažnju da su oni virusonoše i da mogu sejati oboljenje na starije osobe. Dodao je i da moramo da budemo spremni i na teže mere, ne na policijski čas, nego na mere organizacije.
Kada je reč o vakcini,Tiodorović je istakao da moramo da sačekamo da one budu registrovane i prihvaćene.
Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je do danas registrovano ukupno 97.988 potvrđenih slučajeva COVID 19.
Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 18.040 osoba od kojih je 5.613 pozitivno.
Trenutno je ukupno hospitalozivano 5.317 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, odnosno su suspektni na novi korona virus.
Na respiratorima je ukupno 182 pacijenata.
U poslednja 24 časa preminulo je 27 osobe usled posledica izazvanih virusom COVID 19.
Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 1081.
U Republici Srbiji testirano je ukupno 1.555.000 osoba.