DruštvoVesti

DANAS POČELA VAKCINACIJA I TO PRVO DRŽAVNI ZVANIČNICI

Prema današnjim podacima ZZJZ 86 je novozaraženih osoba korona virusom na teritoriji Jablaničkog okruga, u kovid bolnici je hospitalizovano 175 pacijenata, a troje njih je preminulo.

U poslednja 24h stigla su 405 rezultata, od toga za grad Leskovac 243 i 86 rezultata je sa pozitivnim nalazom.

52 lica sa teritorije grada Leskovca, 20 lica sa teritorije opštine Vlasotince, 6 lica sa teritorije opštine Lebane, 3 lica sa teritorije opštine Bojnik i 5 lica sa teritorije opštine Medevedja.

Struktura: 46 zaposlenih lica, 19 nezaposlenih, 15 penzionera, 1 dete, 3 studenta i 2 učenika.

Trenutno se čekaju iz laboratorija 96 rezultata sa područja Jablanickog okruga za lica koja su uzorkovana u ZZJZ Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i Domovima zdravlja Jablaničkog okruga.

U Kovid bolnici u Leskovcu je hospitalizovanih 175 pacijenata, bilo je 15 prijema, otpusta 10, nema upućenih u Klinički centar Niši ni u Kovid bolnicu Kruševac. – upuceni u KC Nis -0 – Kovid bolnica Krusevac- 0

Tri su smrtna ishoda:

1.pacijentkinja 82 godine, Vlasotince, pozitivna

2.pacijent 66 godina, Medveđa, pozitivan

3.pacijent 84 godine, Bojnik, pozitivan

Premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Darija Kisić-Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon primili su danas medju prvima Fajzer vakcinu, dok će prema planu uslediti vakcinisanje  starijih od 70 godina u staračkim domovima, a od sredine januara vakcine će primiti zdravstveni radnici.

„Danas je dan koji je početak kraja pandemije korona virusa u Srbiji, ali i u Evropi i svetu“, poručila je premijerka  Brnabić  nakon što je uz pisanu saglasnost primila jednu od 4.875 doza Fajzer-Biontek vakcina koliko je u utorak stiglo u Srbiju, prva medju predsednicima vlade u Evropi.

Sertifikat analize za ovu seriju Fajzer  vakcine izdat je sinoć oko 18 sati, kazao je Saša Jacović,  direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, dodajući da se  ruska i kineska vakcina ispituju  .

Prema planu, vakcinu treba najpre da dobiju stariji od 70 godina u staračkim domovima.

Vakcinacija u Srbiji biće dobrovoljna i besplatna.

Tačno 293 dana otkako je u Srbiji zabeležen prvi slučaj Kovida-19, počela je vakcinacija protiv korona virusa koji je do sada u svetu odneo više od 1,7 miliona života.

Uskoro stižu određene količine ruske vakcine Sputnjik, a najveći kontigent vakcina stići će od kineskog Sinofarma.

„Početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine Oksfordske vakcine (AstraZeneka) i nadam se vakcine Moderna, drugog američkog proizvođača“, kazala je Brnabić. .

Ljudi u Srbiji će imati na raspolaganju sve vakcine, ali će one sve najpre proći naše agencije i institute.

U Srbiji je do danas registrovano ukupno 316.344 potvrđena slučaja COVID 19.
Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 15.387 osoba od kojih je 4.091 pozitivna.
Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama u Republici Srbiji ukupno hospitalozivano 9.688 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, odnosno koji su suspektni na novi korona virus.
Na respiratorima je ukupno 312 pacijenata.
U poslednja 24 časa preminulo je 49 osoba usled posledica izazvanih virusom COVID 19.
Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 2.882.
U Republici Srbiji testirano je ukupno 2.203.391 osoba.