DruštvoHronikaVesti

DANAS SU MLADENCI

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Mladence, praznik koji slave supružnici u prvoj godini braka, tačnije mladenci koji su se venčali posle 22. marta prošle godine, a ovaj dan je čestitao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
Ovaj praznik se obeležava u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
Svi ovi mučenici bili su mladići, vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htelo da se odrekne Hrista.
Naređeno je da se kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Rimski vojvoda je od besa naredio da oni budu pogubljeni 320. godine. S obzirom na to da je reč o mladićima, narod je taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici u domu primaju goste, koji im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.
Za ovaj praznik koji se smatra i početkom proleća, vezuju se neki od najlepših srpskih običaja, poput mešenja četrdeset kolačića sa medom koji se nazivaju mladenčići. Ovi kolačići simbolizuju dug, srećan i sladak život.
Povodom ovog praznika gradonačelnik Cvetanović je poručio:
„Vanredne mere uvedene zbog korona virusa uticaće na tradicionalno obeležavanje ovog praznika jer je naš način života i sve ono što smo uzimali zdravi za gotovo promenjen iz korena. Nažalost brojni gosti i svečani ručak će izostati u mnogim domovima, što je još jedan razlog više da svi zajedno damo svoj lični doprinos borbi protiv ove zarazne bolesti kako bismo što pre povratili stari način života kada smo u veselju i zdravlju slavili i radovali se. Bez obzira na novonastale okolnosti, sve one koji danas slave ovaj praznik podsetiću na rečenicu Duška Radovića: „Budite ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocenim za svoju sudbinu i sreću. Uživajte u svim lepotama koje brak pruža i u svakoj kašičici meda koju vam nudi”.“