DruštvoVesti

DOMAĆIN SVETOSAVSKE AKADEMIJE BILA OSNOVNA ŠKOLA ,,MILUTIN SMILJKOVIĆ“

Tradicionalna Svetosavska akademija čije je ovogodišnji domaćin i organizator bila Osnovna škola „Milutin Smiljković“ u Vinarcu održana je sinoć u sali Narodnog pozorišta na dan posvećen simbolu pravoslavlja, rodoljublja i duhovnog života Srba i srpske nacije, koji važi za zaštitnika svih škola i đaka Svetog Save, uz sve neophodne protivepidemijske mere.
,, Unapredili smo vaspitno obrazovni proces i na taj način razvili kvalitetnije obrazovanje i vaspitanje“, kazao je u svom obraćanju direktor osnovne škole domaćina i Aktiva direktora osnovnih škola u Leskovcu Dejan Cakić i dodao:
,, Uveren sam da ćemo i u narednom periodu imati podršku i zajedničkim planovima još više unaprediti obrazovanje jer ulagati u obrazovanje znači ulagati u budućnost. Naša škola preuzela je baklju našeg prosvetitelja i ima viziju da osvetli, još uvek neosvetljene uglove, da stvara znanje i služi njemu“, naglasio je Cakić.
„Stvarajući našu državu, Sveti Sava je istovremeno stvarao srpsku crkvu i kulturu, širio mir i ljubav. Vera je očuvala srpski narod a ovaj veliki prosvetitelj nam je svojim primerom pokazao da lepa reč, miroljubivost i prosvećenost mogu doprineti ostvarenju viših ciljeva. Na nama je da ovaj primer sledimo, ukoliko želimo da unapredimo naše društvo,“ istakao je u svom obraćanju na Svetosavskoj akademiji gradonačelnik Leksovca Goran Cvetanović.
,,Osim znanja koje prosvetni radnici prenose imaju obavezu i da svedoče vrednosti Svetog Save i prenose ljubav koja ga je pratila na njegovom putu“, reči su starešine hrama Svete Trojice Dalibora Stefanovića.
Svetosavske povelje su ovom prilikom uručene komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću, Kovid centru u okviru Opšte bolnice Leskovac, Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja Leskovac.
U programu Svetosavske akademije nastupili su učenici škole domaćina , kojima su dodeljene nagrade za uspeh na takmičenjima kao i vokalni sastav Libero.