DruštvoVesti

LOKALNE SAMOUPRAVE DA PROCENE DA LI IM TREBAJU NOVI ZAPOSLENI, PORUČILA MINISTARKA MARIJA OBRADOVIĆ

Od ove godine je olakšano zapošljavanje u javnom sektoru i na određeno i na neodređeno vreme, ali ipak uz poneka ograničenja. Lokalne samouprave bi trebalo dobro da procene za kojim radnim mestima ima potrebe, jer je vreme zabrane zapošljavanja i korone pokazalo da posao može da se obavlja i sa manjim brojem ljudi, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Od početka godine institucije, ustanove i preduzeća moći će da zapošljavaju shodno njihovim potrebama i novcu koji imaju, ali uz ograničenje da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli. To znači da, ukoliko je na primer 10 zaposlenih u jednoj ustanovi napustilo tu ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije.

Od 2014.  do početka ove 2021. godine za svako radno mesto je bila potrebna vladina saglasnost.  Od ove  godine najavljen je i rast  penzija, kao  i plata u javnom sektoru. Inače plate i dalje su  značajno veće od prosečne zarade u zemlji koja uključuje i privatni sektor i koja iznosi oko 60.000 dinara. U javnom su sektoru plate u poslednjh nekoliko godina rasle i do 12 odsto i  taj rast ima kontinuitet, uprkos aktuelnoj krizi. Ministarstvo finansija je objavilo da je  za jul prošle  godine prosečna plata u javnom sektoru bila 68.144 dinara, dok je u pojedinim javnim preduzećima oko 80.000 dinara.    Od januara ove  godine najavljen je  rast kako  penzija, tako  i plata  u javnom sektoru i minimalne zarade. Sledi i pomoć države privredi i gradjanima.