DRUGI UPISNI ROK ZA SMEŠTAJ U DOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA OD 22. DO 29. AVGUSTA

Dom učenika srednjih škola u Leskovcu, koji postoji više od sedam decenija, i ove godine vrši upis srednjoškolaca i studenata, čije prebivalište je van teritorije našeg grada. Imajući u vidu da je prvi upisni rok za učenike srednjih škola završen, od 170 ležajeva u Domu, na raspolaganju je još 95, koji bi trebalo da budu popunjeni u okviru drugog upisnog roka. 

U okviru prvog upisnog roka, koji je trajao od 12. do 22. jula, 75 učenika srednjih škola primljeno je u Dom. Prema rečima Ivana Ilića, direktora ove ustanove, interesovanje nije bilo na očekivanom nivou, ali uvek postoji šansa da će doći do promene, u toku ovog meseca, kada će biti raspisan još jedan upisni rok, u periodu od 22. do 29 avgusta.

Ministarstvo prosvete finansira smeštaj i ishranu redovnih učenika srednjoškolaca sa više od 50 odsto sredstava, dok preostali deo pada na teret roditelja, objašnjava direktor Ilić.

Važno je da napomenemo i da je novina od ove godine, povećanje cene smeštaja i ishrane, koja se pak, poslednji put menjala 2013. godine. Sada, ona, na mesečnom nivou, iznosi 8.052 dinara za učenike srednjih škola, od toga, samo 1.872 dinara je za boravak u Domu.

Kada je u pitanju smeštaj studenata koji su upisali prvu godinu osnovnih akademskih studija, na raspolaganju je 120 ležajeva, a zainteresovani mogu da se prijave u periodu od 1. septembra do kraja meseca. Takođe, i ovde je došlo do povećanja cene, tako da je potrebno izdvojiti 1.872 dinara za smeštaj i 7.980 dinara za ishranu.

Inače, Dom učenika srednjih škola nalazi se na adresi Kajmakčalanska broj 24, dok je studentski blok smešten u Mlinskoj ulici.