DruštvoVesti

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA I DALJE NEPOVOLJNA

U proteklih mesec dana uočen je trend opadanja registrovanih slučajeva zarazne bolesti Kovid 19, da su prošireni kapaciteti Kovid bolnice vraćeni u redovan režim rada, a registruje se i pad broja pregleda u Kovid ambulanti, mada je situacija prema proceni epidemiloga ZZJZ Zorane Kulić i dalje nepovoljna. Padu broja zareženih doprinosi i imunizacija stanovništva koja je danas nastavljena nakon dva dana pauze zbog dezifekcije punktova za vakcinaciju.
Kako je kazala u izveštaju ZZJZ Leskovac specijalita epidemiolog Zorana Kulić, iako se može uočiti tendencija pada broja obolelih, kao i da je počela masovna imunizacija stanovništva, napominjemo da još uvek nismo u situaciji manjeg rizika od infekcije a zbog postojanja činioca koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije predlog mera i dalje ostaje: poštovanje svih mera naloženih od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca kako bi se sprečilo dalje širenje virusa u populaciji; rigorozne kontrole sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada Leskovca sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte, izbegavanje okupljanja u većem broju i smanjenje broja kontakata na minimum, nošenje zaštitne maske, održavanje fizičke distance i redovne higijene ruku, ali i postići što veći obuhvat imunizacijom svih kategorija stanovništva prema planu imunizacije Instituta za javno zdravlje Srbije radi postizanja kolektivnog imuniteta u što kraćem roku.
Govoreći o nastavku vakcinacije na svim punktovima u gradu nakon dvodnevne pauze, gradonačelnik Cvetanović je naglasio da je za danas predviđeno da se imunizacija sprovede kod 237 sugrađana. Od jutros do 12 časova dato je 188 vakcina, a ukupno do sada 9181, što je prilično pozitivan podatak s obzirom na to da je na teritoriji grada Leskovca do sada registrovano ukupno 4433 lica pozitivna na virus korona.
Goran Cvetanović, komandant Štaba za vanredne situacije grada Leskovca
Među zaraženima prednjači radno aktivno stanovništvo sa 50,78 procenata.
Operateri kol centra grada Leskovca i dalje su u službi građana, pružaju sve neophodne informacije kao i pomoć starijim osobama oko prijave preko portala E-uprava. Ukupno do sada primljeno je 1255 poziva, samo od jutros od 8 časova kako je krenuo sa radom kol centar, 109 poziva.“