EVROPSKA UNIJA FINANSIRA PROJEKTE IZ OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE U LESKOVCU, LEBANU I BOJNIKU

Preko programa EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, biće unapređene socijalne usluge u 23 lokalne samouprave u regionima Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije, među kojima su i grad Leskovac, kao i dve opštine u Jablaničkom okrugu, Bojnik i Lebane.

Lokalne samouprave na čijoj teritoriji će biti realizovani projekti su Kuršumlija, Prijepolje, Bojnik, Lebane, Kraljevo, Kragujevac, Velika Plana, Bor, Zaječar, Negotin, Leskovac, Babušnica, Trstenik, Sokobanja, Ub, Ćićevac, Čajetina, Novi Pazar, Loznica, Ražanj, Niš, Ćuprija, i Žitorađa.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da će EU sa preko 520 hiljada evra, podržati 20 projekata, koje će organizacije civilnog društva realizovati samostalno ili u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, kako bi se unapredio kvalitet i održivost socijalnih usluga dostupnih na lokalnom nivou.
Od ukupno 90 pristiglih predloga projekata, 20 projekata koji su ocenjeni kao najbolji dobiće podršku u visini od 10.000 do 30.000 evra za aktivnosti koje će se, između ostalog, fokusirati na poboljšanje usluga usmerenih na decu i mlade.
Reč je o uslugama lični pratilac deteta, neurofidbek terapija, dnevni boravak za decu sa invaliditetom i problemima u ponašanju, dnevni boravak za decu koja žive i rade na ulici, ali i uslugama pomoći u kući odraslima i starijim licima, lične asistencije za osobe sa invaliditetom i druge usluge.
Projekti su odobreni u okviru javnog poziva za unapređenje socijalnih usluga, koji je bio otvoren od 14. januara do 7. marta tekuće godine, a njegovo sprovođenje je podržalo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.