KulturaVesti

FILM „BILO JEDNOM U SRBIJI“ PREMIJERNO KRAJEM GODINE

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, ugostio je danas u Svečanoj sali grada, autora i producenta igranog filma „Bilo jednom u Srbiji“, Zvonimira Šimuneca i jednu od najvećih glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, Miru Banjac.

Snimanje igranog filma i televizijske serije, pod nazivom „Bilo jednom u Srbiji“, o ubrzanom privrednom i društvenom razvoju Leskovca, posle Prvog svetskog rata, polako se privodi kraju. Ovo je priča o Leskovčanima koji su, ne čekajući ratne reparacije, već koristeći svoje veštine u obradi tekstila, započeli brojne poslove i učinili da ovaj grad na Veternici, postane „Srpski Mančester“.

Govoreći o celokupnom projektu, producent Zvonimir Šimunec, istakao je da nije bilo lako realizovati ga, naročito u uslovima epidemiološke situacije i izrazio zahvalnost na podršci lokalne samouprave.

Mira Banjac će svojom glumom oživeti jedan od likova u filmu „Bilo jednom u Srbiji“.Ona tumači lik Deske, bake vlasnika bioskopa. Na prijemu, glumica je naglasila da grad Leskovac više nije poznat samo po dobroj hrani, već i po tome da se o njemu snima dokumentarni film.

Prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, film će biti prikazan premijerno krajem ove godine i, kako kaže, verovatno je jedini u našoj zemlji čija se priča zasniva na jednom gradu.

Današnji prijem priređen je i u čast mlade naučnice, Aleksandre Cvetanović, inače dobitnice Oktobarske nagrade u 2019. godini. Cvetanovićeva je ovom prilikom rekla da svaki put kada dođe u svoj rodni grad, iznova se uveri da je on na pravom putu, jer lokalno rukovodstvo svojim delovanjem, pored kulture, podržava i nauku i obrazovanje, odnosno dve oblasti koje su neophodne za budućnost.

Gradonačelnik Goran Cvetanović istakao je na današnjem prijemu, organizovanom povodom prikazivanja jednog uspešnog kulturnog poduhvata, da će grad Leskovac svakako biti jedan od kandidata za prestonicu kulture, a očekivanja su i da postane nacionalna prestonica.