KulturaVesti

GORAN MARKOVIĆ LAUREAT NAGRADE ,,ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ“ OVOGODIŠNJEG LIFFE-a

Reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković je ovogodišnji laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović” koju Internacionalni festival filmske režije – LIFFE u Leskovcu dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, saopštili su iz organizacije festivala.

Prestižno priznanje biće mu uručeni u okviru 14. festivala koji će biti održan od 16. do 21. septembra u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

Prema rečima organizatora, Marković je kao jedan od najeminentnijih reditelja sa ovih prostora ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića.

Goran Marković je istakao da mu je Živojin Pavlović bio uzor.

„U estetskom i u etičkom pogledu. Kao reditelj bio je začetnik i najznačajniji autor crnog talasa, filmskog pokreta koji je obeležio jugoslovensku kinematografiju šezdesetih godina prošlog veka. Zajedno sa ostalim autorima tog hrabrog umetničkog poduhvata trpeo je velike posledice i progon. U tim časovima pokazao se kao stamen čovek koga ne može uplašiti bilo kakva pretnja, čak ni činjenica da je otpušten sa mesta profesora filmske režije na FDU” kazao je Marković, prenosi Tanjug.

Među ranijim laureatima ove nagrade su: Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Goran Paskaljević.

Goran Marković, sin čuvenih srpskih glumaca Olivere i Radeta Markovića, rođen je 1946. u Beogradu, a filmsku režiju studirao je na čuvenoj akademiji FAMU u Pragu gde je i magistrirao.

Osim 15 igranih filmova, Marković je režirao i više od 50 dokumentaraca i napisao i režirao više pozorišnih drama.

Većina Markovićevih filmova, među kojima su „Specijalno vaspitanje” (1977), „Nacionalna klase” (1979), „Majstori, majstori” (1980) i „Variola vera” (1982) stekli su kultni status, a njihovi junaci, replike ili muzika prihvaćeni su u okvirima popularne kulture i citirani u drugim umetničkim delima. Dobitnik je više od 30 domaćih i stranih nagrada.