DruštvoVesti

GRADONAČELNIK CVETANOVIĆ BIO NA SASTANKU ZAJEDNIČKOG KONSULTATIVNOG ODBORA KOMITETA EU I RS U BRISELU

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Goran Cvetanović boravio je u Briselu, gde je učestvovao na 12. sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije.
Tema ovogodišnjeg Zajedničkog konsultativnog odbora, kojim su kopredsedavali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i profesor Franc Šausberger, predstavnik Komiteta regiona EU, bila je uloga lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i unapređenje veština u oblasti javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou.
Zajednički konsultativni odbor je telo koje okuplja predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti Republike Srbije i Komiteta regiona EU, sa zadatkom da se pruži podrška procesu pristupanja u cilju promovisanja dijaloga i saradnje između lokalnih i regionalnih organa vlasti u EU i Srbiji i predstavlja mesto za pripremu regionalnih i lokalnih vlasti u RS za učešće u radu Komiteta regiona po stupanju u članstvo u EU.
U okviru prve tematske sesije, posvećene ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, predsednik SKGO Cvetanović se u svom izlaganju osvrnuo na trenutno stanje i istakao da ovaj proces postaje sve kompleksniji, ali se i ubrzava, imajući u vidu zadate reforme u različitim klasterima. On se dotakao doprinosa koju Stalna konferencija gradova i opština pruža u realizaciji zahteva u različitim poglavljima i posebno naglasio da je u procesu pristupnih pregovora za lokalnu samoupravu od velikog značaja Klaster 1, pod nazivom „Osnove“. U okviru njega se prati napredak u reformi javne uprave, a SKGO, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i uz podršku Saveta Evrope učestvuje u primeni Programa reforme sistema lokalne samouprave za period 2021-2025.

„Naš cilj je da približimo našim građanima vrednosti Evropske unije u narednim godinama, da im ukažemo na to da je život po merilima koje uživaju građani EU moguć i u našoj zemlji, a da je lokalna samouprava ta koja sebe mora da reformiše da bi se ovaj proces sproveo uspešno. Kao i do sada, mi u tome primenjujemo modele, prakse, rešenja do kojih su došle naše kolege iz evropskih opština i na taj način učimo o novim konceptima koji se razvijaju unutar EU, poput koncepta pametnog grada ili veštačke inteligencije. Lokalne samouprave u tom pogledu nekada mogu biti i predvodnici i svedoci smo da se mnogo toga već primenjuje u našim opštinama. Ono što nam je potrebno je sve više razmene, učenja, dijaloga kako sa civilnim društvom, tako i sa privrednim sektorom“, zaključio je.
U uvodnom delu govorile su i ambasadorka Republike Srbije pri Misiji RS u EU Ana Hrustanović i zamenik predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije Andrijana Jovanović, kao i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić.
U svojstvu članica ZKO na sastanku su učestvovali i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, predstavnica Opštinskog veća opštine Vračar Nataša Mijatović, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, predsednici opština Varvarin i Vladimirci Violeta Lutovac Đurđević i Goran Zarić, kao i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk.