DruštvoVesti

GRADONAČELNIK LESKOVCA I NAČELNIK JABLANIČKOG UPRAVOG OKRUGA ČESTITALI DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti su svojim sugrađanima čestitali gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić.
„Dan državnosti Republike Srbije obeležava se u spomen na dan kada je na zboru narodnih starešina u Orašcu 1804. godine doneta odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka i dan kada je u tadašnjoj prestonici Kragujevcu donet prvi Ustav Knjaževstva Srbije”, navodi se u čestitki gradonačelnika Cvetanovića.
,,Oba istorijska događaja dogodila su se na veliki hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje u dane kada su se srele istorija i država, sloboda i pravda, jednakost i solidarnost. Prvim srpskim ustankom postavljeni su temelji moderne Srbije. Zborom u Orašcu narodne starešine su za vođu ustanka izabrale Đorđa Petrovića koji je kroz burne istorijske događaje predvodio srpski narod sve do 1813. godine. Sretenjskim ustavom srpski narod je utro put demokratskom uređenju i pravnom sistemu. Svim građanima Srbije i Leskovca čestitam Dan državnosti. Na nama je da svojim angažovanjem opravdamo sve ono što su naši slavni preci izborili za nas i našu državu. Želim vam puno zdravlja, napretka na svim poljima.“
Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić je poručio:
,,Poštovani sugrađani, Srbija se čak i u vremenima teških istorijskih okolnosti nije odricala slobode. Podizanjem ustanka u Orašcu 1804. godine, donošenjem ustava aklamacijom u Kragujevcu 1835. godine, uzdigla se ne pristajući na vazalan odnos prema Otomanskoj imperiji. Ustav donet na dan Sretenja Gospodnjeg je naš prvi najviši zakonodavni akt koji predstavlja temelj moderne srpske države. Sabornost, sloga, solidarnost, uzajamno poštovanje, odgovornost, predan rad i posvećenost, to su reči i dela koje i danas čuvaju našu Srbiju. Čestitam vam Dan državnosti. Živela Srbija!”