DruštvoVesti

ODLIKOVANJA I ZA LESKOVČANE NA DAN DRŽAVNOSTI

Srbija je i danas u znaku dvodnevnog državnog praznika Dana državnosti.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je tim povodom odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti. Na ceremoniji dodele odlikovanja predsednik je kazao da je Sretenje jedan od najvažnijih datuma u verskoj i političkoj istoriji zemlje jer je to datum kada se rađala moderna srpska država i dodao: „Danas smo ponosni na svoje pretke ali i spremni da radimo za budućnost naše dece. Sretenje je bukvar i čitanka, vreme preispitivanja i jedinstva srpskog naroda ma gde živi.“
Ove godine ukazom predsednika Republike Srbije među dobitnicima odlikovanja povodom Dana državnosti našli su se Nataša Jovčić Zorić, glavna medicinska sestra Kovid centra Opšte bolnice Leskovac, i Bratislav Ilić, novinar televizije Prva i B92. Nataša Jovčić Zorić je odlikovana zlatnom medaljom za zasluge u borbi protiv zarazne bolesti Kovid 19, dok je Bratislav Ilić odlikovan za brojne profesionalne uspehe dobio srebrnu medalju.
Tim povodom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je uputio čestitke dobitnicima nagrada i istakao da je grad Leskovac i čitav jug Srbije ponosan na svoje sugrađane koji su se svojim kvalitetnim radom i stručnošću izdvojili i afirmisali ne samo sebe i instituciju u kojoj su zaposleni već i svoje rodno mesto. „Upućujem najiskrenije čestitke našim dragim sugrađanima koji su ove godine zasluženo poneli prestižna, najviša odlikovanja naše države. Čestitam i ostalim dobitnicima među kojima su brojni prijatelji i saradnici lokalne samouprave grada Leskovca koji su dali veliki doprinos razvoju grada na Veternici“, navodi se u čestitki gradonačelnika Cvetanovića.
Među zaslužnim dobitnicima su ličnosti poput Emira Kusturice i Bore Đorđevića koji su veliki prijatelji grada Leskovca, rado viđeni gosti i učesnici brojnih kulturnih dešavanja. Emir Kusturica, inače laureat poznatog Leskovačkog festivala filmske režije, je odlikovan Sretenjskim ordenom prvog stepena za zasluge u oblasti filma, dok je orden Karađorđeva zvezda prvog stepena uručena Bori Đorđeviću za zasluge u oblasti muzičke delatnosti, čiju je nagradu preuzeo menadžer benda Bane Obradović, jedan od dobitnika Oktobarske nagrade grada Leskovca i nosilac nagrade najboljeg estradnog menadžera.
Karađorđeva zvezda je uručena i operskoj prvakinji Jadranki Jovanović koja je pre tri godine održala koncert u leskovačkom pozorištu, i Stefanu Milenkoviću, slavnom srpskom violinisti čijim koncertom je pre pet godina otvoren prestižni festival LEDAMUS.
Na listi dobitnika je i pokojni glumac Ivan Bekjarev koji u filmu „Bilo jednom u Srbiji“ o Leskovcu između dva svetska rata tumači jedan od najvažnijih likova, lik gradonačelnika Srpskog Mančestera. Bekjarev je za zasluge posthumno odlikovan zlatnom medaljom.
Prošle godine dve eminentne leskovačke institucije, Gimnazija i Narodni muzej, su odlikovane Sretenjskim ordenom drugog, odnosno trećeg reda. Tada je odličje u vidu Karađorđeve zvezde uručeno i jednom od najuspešnijih Leskovčana prof. dr Jovanu Hadži Đokiću, čuvenom specijalisti urologije, akademiku i potpredsedniku ogranka SANU u Nišu.