GRADSKO VEĆE USVOJILO PRAVILNIK O SUFINANSIRANJU MERA ENERGETSKE SANACIJE

Predlog Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koji je inače, jednoglasno usvojen od strane gradskih većnika, našao se danas na dnevnom redu sednice ovog gradskog organa.

Projekat unapređenja energetske efikasnosti koji Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama, prošle godine naišao je na veliki odziv građana, tako da je doneta odluka da se sa njegovom realizacijom nastavi i ove 2022. godine.
Cilj sprovođenja mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Leskovca.
Sredstva za sufinansiranje mera dodeljuju se na osnovu javnog poziva za domaćinstva i stambene zajednice u najvišem iznosu do 50 odsto od vrednosti ukupne investicije, rekao je šef Odeljenja za lokalni razvoj i društvene delatnosti Gradske uprave Leskovac, Saša Mladenović.

Ministarstvo rudarstva i energetike u 2022. godini obezbedilo je 230 miliona dinara za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, a iz budžeta grada Leskovca po ovom konkursu, kako naglašava Mladenović, opredeljeno je 18 miliona dinara.

Za prvi projekat unapređenja energetske efikasnosti na nivou čitave zemlje nadležno Ministarstvo je izdvojilo 1 milijardu 200 miliona dinara uz očekivanje da će on domaćinstvima koja učestvuju smanjiti račune najmanje za 20 do 30 odsto.
Prema rečima ministarske Zorane Mihajlović, to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida.