PrivredaVesti

JAVNI POZIV ZA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA KONKURENTNU POLjOPRIVREDU


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, raspisalo je Prvi Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2021. godini.
Rok za podnošenje prijava je od 5. maja do 4. juna 2021. godine.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje, u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.
Direktni korisnici Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća.
Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost da korisnici dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40 % kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10% sopstvenog učešća, za realizaciju projekata.
Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. U 2021. godini opredeljeno je 20 miliona eura kroz ovaj projekat. Biće raspisana tri Javna poziva do kraja godine (april, jul, septembar).
Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 EUR, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 – 25.000 EUR.
Tekst javnog poziva koji sadrži obrasce, uslove za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava, spisak neophodne dokumentacije, elemente rangiranja, način utvrđivanja rang liste, kao i ostale informacije, dostupan je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede http://www.minpolj.gov.rs/
i na zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja na linku http://uap.gov.rs/pravilnici/projekat-svetske-banke/projekat-konkurentne-poljoprivrede-srbije/.
Informacije i uputstva za Prvi Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2021. godini, dostupne su u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi – Leskovac, Jug Bogdanova 8A, kontakt telefon 064/6454732, svakog radnog dana od 7:00 do 15:00 časova i Odeljenju za privredu i poljoprivredu – Odsek za poljoprivredu i razvoj sela grada Leskovca, Trg revolucije 45, kontakt telefon 016/ 241-914 ili 016/245-517,svakog radnog dana od 7:00 do 15:00 časova.