KAKO RAZVITI RURALNO PODRUČJE PO NALEDU-u

Okrugli sto prekograničnog projekta ZAJEDNO ZA JAČANjE RURALNIH PODRUČJA Podrška za ekonomski osnaženo seosko stanovništvo koji finansira Evropska Unija a sprovodi NALED održan je u prostorijama Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Tema NALED-ovog okruglog stola „Zajedno za jačanje ruralnih područja“ bila je ključni faktori i načini razvoja sela, jačanje ruralnih područja, kao i ekonomsko osnaživanje žena i uticaja sertifikovane proizvodnje i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na poljoprivredni i ruralni razvoj, o čemu je govorila najpre Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.
Okrugli sto je organizovan u okviru programa prekogranične saradnje Srbije Severna Makedonija jer se već godinu dana radi sa tri opštine na jugu Srbije, to su Lebane, Surdulica i Vlasotince u kojima se nastoji da se identifikuju posebni resursi kojima ove opštine raspolažu, a koji su važni za njihov razvoj.

„Poslovno područje Privredne komore je Jablanički i Pčinjski okrug i to je područje uglavnom ruralnog karaktera, gde imamo preko 53 hiljada poljoprivrednih gazdinstava od kojih je iz godine u godinu registrovano 62-67% gazdinstava“.

,,Leskovac već decenijama važi za prestonicu kvalitetnog i zdravog voća i povrća i tako da poljoprivreda predstavlja izuzetno važan segment naše privrede. Želim da iskoristim ovu priliku da pozdravim naše uspešne leskovačke privrednike koji se bave prehrambenom industrijom i poljoprivredom koji su danas sa nama“ poručio je u ime domaćina gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ono što je kao cilj trebalo postići današnjim skupom je da sa regionalnim centrom kao što je grad Leskovac bude obavljen razgovor o konkretnim merama podrške koje lokalne samouprave mogu da opredele za podršku proizvođačima, kao i predstavljanje dobrih modela i primera dobre prakse u tom smislu koji se mogu podeliti sa svima.