DruštvoVesti

KAKO SMO DOČEKALI OVOGODIŠNJI SVETSKI DAN ZDRAVLJA?

Svakog 7. aprila, obeležava se Svetski dan zdravlja, a ove godine, pod sloganom „Naša planeta, naše zdravlje“ posvećen je zaštiti životne sredine. Dobro zdravlje svakog pojedinca usko je povezano sa zdravom životnom sredinom, zbog čega je neophodno da nam vazduh, voda i hrana ne budu zagađeni.

Centar za higijenu i humanu ekologiju u okviru Zavoda za javno zdravlje, kroz svoje svakodnevne aktivnosti prati kvalitet vazduha, vode i hrane u Jablaničkom okrugu i upravlja medicinskim otpadom u zdravstvenim ustanovama.

Rezultati ispitivanja Zavoda za javno zdravlje, što se tiče kvaliteta vazduha u Leskovcu, ukazuje na velike oscilacije i to sa znatnim pogoršanjem u zimskim mesecima. A kada je u pitanju kvalitet vode, pronađeno je preko 25 odsto mikrobiološke neispravnosti, koja predstavlja rizik po zdravlje stanovništva.

U ovo teško vreme obeleženo pre svega, pandemijom korona virusa, zatim više nego ikad ugroženom životnom sredinom i veoma teškim bolestima, poput malignih i kardiovaskularnih, Svetska zdravstvena organizacija odlučila je da današnji dan bude posvećen očuvanju planete na kojoj živimo.

Sedmi april kao Svetski dan zdravlja, obeležava se od 1950. godine. Širom sveta, danas se organizuju različite promocije koje ukazuju na ozbiljnost aktuelne teme, ali i iniciraju neophodne aktivnosti kako bi se problemi očuvanja javnog zdravlja prevazišli.