DruštvoVesti

LESKOVAC OBELEŽIO GRADSKU SLAVU

Rezanjem slavskog kolača u prisustvu velikog broja gostiju iz privrednog, društvenog i političkog života Leskovca u svečanoj sali grada obeležena je gradska slava Sveta Trojica, odnosno duhovski ponedeljak.
Ovom činu je prethodila litija kroz grada kojoj se odazvao veliki broj gradjana predvodjenih Episkopon niškim Arsenijem i gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem.
U svečanoj sali grada slavski kolac presekli su episkop niški gospodin Arsenije i domaćin slave Predrag Ivanović, načelnik sektora Hirurgije leskovačke Opšte bolnice. On je za narednu godinu slavu predao Žikici Nestoroviću, državnom sekretaru ministarstva trgovine.
Čestitajući gradsku slavu vladika niški Arsenije poželeo je da grad Leskovac napreduje, kao i da se bolest koja je zadesila celu planetu pobedi.
Gradska slava datira još od postanka grada , a zaštitnik grada Leskovca je Sveta Trojica, tačnije duhovski ponedeljak, koji je rodjendan hrišćanske crkve .
Praznovanje ovog dana obavezuje sve da ne zaboravimo ko smo, da čuvamo našu istoriju, našu kulturu, našu veru. Ove godine gradonačelnik Goran Cvetanović je svim građanima poželeo da gradsku slavu proslave u zdravlju, da zavoravimo zlo i pamtimo dobro.
Gosti lokalne samouprave grada Leskovca, predstavnici gradova Bijeljina i Loznica, su prisustvovali obeležavanju slave.
Srpska pravoslavna crkva slavi danas drugi dan Duhova, koji se slavi tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Prvi dan je posvećen jevanđelskom događaju, silasku Svetog Duha na učenike Hristove, dok je drugi dan, Duhovski ponedeljak, posvećen Svetoj Trojici.
Ovaj praznik podseća a obavezu negovanja pravoslavne vere i vrednosti koje odredjuju naš duhovni i nacionalni integritet.
U sabornoj crkvi posvecenoj Svetoj Trojici jutros je održana sveta arhijerjska liturgija koju je sluzilo njegovo preosvestenstvo episkop niški gospodin Arsenije. Nakon liturgije ulicama grada prosla je svečana litija u kojoj je bio veliki broj vernika, sa sveštenstvom, episkopom niškim gospodinom Arsenijem, rukovodiocima grada na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, predsednikom Skupštine Aleksandrom Đurovićem, kao i predstavnicima vojske i policije, i to od crkve do zapisa u centralnom gradskom parku, a potom nazad do crkve gde je takođe presečen slavski kolač saborne crkve.
Duhovi se uvek obeležava 50 dan posle Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i „rođendan“ hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica, jer se obeležava 50 dana posle Vaskrsa.
To je treći praznik po značaju, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana.