DruštvoVesti

ODDRŽANI 11. ,,DANI VODENICE“ U VUČJU

U organizaciji Doma kulture u Vučju danas je održana tradicionalna manifestacija “Dani vodenice” ca ciljem promocije turistickih potencijala juga Srbije ,leskovačkog kraja I podsećanja na stare I pomalo zaboravljene zanate koji su bili vrlo zastupljeni u nasem kraju.

Grad Leskovac sem bogate kulturne ponude ima i turistički potencijal čime može da se podiči a tu spadaju svakako vodenice, u čiju se čast jedanaesti put zaredom održava ova tradicionalna manifestacija pod nazivom ,,Dani vodenice“.

Gradska većnica Sanja Milošević je istakla bogato kulturno nasleđe vučjanskog kraja i važnost poštovanja tradicije, kao i održavanja ove manifestacije .

U ovom kraju nekada je bilo mnogo više vodenica, čak 18, a sada rade samo pet. Za njihovu adaptaciju izdvojena su značajna sredstva zahvaljujući lokalnoj samoupravi.
U okviru manifestacije,kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, vučjanske domaćice i djaci ugostiteljskog smer a pripremili su kačamak ,proju,pogaču pod sačem, kao i mnoga druga jela koja su od brašna samlevenog u ovim vodenicama, a najmladji članovi Ansambla narodnih igara i pesama Abrašević izveli su deo svog bogatog repertoara.