DruštvoVesti

LOKALNE SAMOUPRAVE ,,DESETKOVANE“ KORONOM, POTREBNO ZAPOŠLJAVANJA

Od ove godine je olakšano zapošljavanje u javnom sektoru i na određeno i na neodređeno vreme, ali ipak uz poneka ograničenja. Lokalne samouprave bi trebalo dobro da procene za kojim radnim mestima ima potrebe, jer je vreme zabrane zapošljavanja i korone pokazalo da posao može da se obavlja i sa manjim brojem ljudi, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović. Ipak kako je istakla korona je uticala i da se u pojedinim lokalnim samoupravama drastično smanji usled zaraze broj radnika.

Od početka godine institucije, ustanove i preduzeća moći će da zapošljavaju shodno njihovim potrebama i novcu koji imaju, ali uz ograničenje da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli. To znači da, ukoliko je na primer 10 zaposlenih u jednoj ustanovi napustilo tu ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije. Korona je u pojedinim lokalnim samoupravama desetkovala zaposlene, tako da ima potrebe za novim ljudima.

Od 2014.  do početka ove 2021. godine za svako radno mesto je bila potrebna vladina saglasnost.  Od ove  godine najavljen je i rast  penzija, kao  i plata u javnom sektoru. U javnom su sektoru plate u poslednjh nekoliko godina rasle i do 12 odsto i  taj rast ima kontinuitet, uprkos aktuelnoj krizi.  Od januara ove  godine važi   rast kako  penzija, tako  i plata  u javnom sektoru i minimalne zarade. Sledi i pomoć države privredi i gradjanima.