MALOPRODAJNA CENA UHT MLEKA NE SME PRELAZITI 119,99 DINARA, A BELOG KRISTAL ŠEĆERA 102,99 DINARA

Na sednici Vlade Republike Srbije, doneta je izmenjena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. Maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra, ne sme prelaziti 119,99 dinara, dok maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 102,99 dinara po kilogramu.

Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica – UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra i proizvođačka i maloprodajna cena belog kristal šećera, važiće do 30. septembra ove godine.
Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog, pet i 10 kilograma ne sme prelaziti 85,11 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 93,63 dinara po kilogramu.
Korekcija cene mleka i belog kristal šećera bila je neophodna imajući u vidu da je došlo do rasta cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tih namirnica, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena, neće značajno uticati na njihov standard.
Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica osnovnih namirnica, što bi se desilo ukoliko bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja.
Izmedju ostalog, Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju cena derivata nafte koja se odnosi na evro-dizel i evro-premijum BMB 95, koja se produžava za narednih 30 dana.
Takođe, preporučeno je i Javnom preduzeću “Elektroprivreda Srbije”, da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju, zaključuje po jedinstvenoj ceni od 95 evra, bez PDV-a.
Ovaj zaključak primenjuje se do 19. novembra tekuće godine, dok cena električne energije za građane ostaje nepromenjena.