DruštvoVesti

MEĐU ZARAŽENIMA I DALJE NAJVIŠE RADNO AKTIVNO STANOVNIŠTVO

Epidemiološka situacija je nepovoljna, a broj pacijenata u kovid bolnici se povećava i svi su sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ocenjeno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Leskovca.
U poslednja 24h od 392 rezultata(od toga za grad Leskovac 202) 73 rezultata je sa pozitivnim nalazom. 32 lica sa teritorije grada Leskovca, 21 lice sa teritorije opstine Vlasotince, 2 lica sa teritorije opstine Lebane, 11 lica sa teritorije opstine Medvedja, 6 lica sa teritorije opstine Bojnik i 1 lice sa teritorije opstine Crna Trava. Struktura: 30 zaposlena lica, 18 nezaposlena lica, 18 penzionera, 2 studenta, 4 ucenika i 1 poljoprivrednik.
Trenutno se ceka iz laboratorija 30 rezultata sa Jablanickog okruga za lica koja su uzorkovana u ZZJZ Leskovac, Opstoj bolnici Leskovac i Domovima zdravlja Jablanickog okruga u prethodnim danima.
Ivan Sokolović je isrped Zavoda za javno zdravlje Leskovac kazao da je do danas dato 48.205 prvih doza i 20.043 drugih doza vakcina koliko je i revakcinisanih stanovnika u Jablaničkom okrugu i apelovao na građane da se pridržavaju mera, izbegavaju kontakte i obavezno se vakcinišu kako bi se smanjilo širenje zarazne bolesti kovid 19.
Na području grada Leskovca dato je 35.064 prvih doza i 14.496 drugih doza vakcina koliko je i revakcinisanih građana, što je nešto preko 10 procenata stanovništva.
Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je kazao da je velika većina pacijenata u kovid bolnici u Leskovcu na aparatima za kiseonik, kao i da je sve teža klinička slika hospitalizovanih. Srbija je jedna od retkih zemalja čiji stanovnici potpuno besplatno imaju na raspolaganju četiri vrste vakcina, a grad Leskovac će tokom ove nedelje nastaviti vakcinaciju na vakcinalnim punktovima bez prethodnog prijavljivanja na portalu E-uprava. Gradonačelnik je podsetio id a je prošlo tačno godinu dana od kada smo se suočili sa epidemijom korona virusa i šta je sve učinjeno od tada.
„Iako je u toku vakcinacija stanovništva napominjemo značaj poštovanja svih protivepidemijskih mera Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca, a i dalje će se nastaviti rigorozne kontrole sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte,“ dodao je gradonačelnik Cvetanović.
Dom zdravlja i leskovačka bolnica će kako je najavio direktor ove zdravstvene ustanove Nebojša Dimitrijević već za koji dan raspolagati najkvalitetnijim im testovima na antitela u organizmu.
U kovid bolnici je hospitalizovano 105 pacijenata, iz Leskovca 69, bilo je 14 prijema, a 9 pacijenata je otpušteno iz bolnice. Dva pacijenta su upućena u Kovid centar u Kruševcu. Na kiseoniku je većina hospitalizovanih, čak 81 pacijent, a na respiratorima troje njih.