DruštvoVesti

MINISTAR ODBRANE NEBOJŠA STEFANOVIĆ POSETIO POPLAVLJENI JUG

Vojska je uvek uz svoj narod, istakao je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem obišao ugrožena mesta na mostu u Turekovcu i putu kod Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu gde vojnici pomažu stanovništvu da se zaštiti od poplava. Ministar Stefanović danas obilazi i ugroženo područje Vlasotinca i Žitorađe.  

Upravo u situacijama kada je teško, vidite kako funkcioniše saradnja lokalnih samouprava, stanovništva  i Vojske Srbije i to pokazuje jedinstvo vojske i naroda, naglasio je ministar vojni Nebojša Stefanović.

,,Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je juče naredbu za upotrebu vojske, da izadje i pomogne ugroženom stanovništvu,uz svu mehaizaciju, mada se situacija na jugu polako stabilizuje, a mi smo danas na teritorijama Leskovca, Vlasotinca , Žitorađe, a po potrebi i Bojnika“,  dodao je Stefanović.

Pripadnici vojske će i nakon prestanka opasnosti od poplava biti tu da pomognu ,,Srbijavodama“ i ,,Putevima Srbije“ na inženjerskim radovima i zajedničkim snagama pokažemo da ta saradnja daje dobar rezultat, naglasio je Stefanović, ali i dodao da je neophodna svest ljudi da ne zatrpavaju kanale i propuste.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je istakao da je pala velika količina padavina oko oko 80 litara po metru kvadratnom, a kada je reč o štetama formiraće se dve komisije koje će se baviti procenom na domaćinstvima i na oranicama.

Kritične  tačke su na putu prema Vlasotincu kao i u Bogojevcu kod Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a obilasku je prisustvovao i direktor ,,Srbijavoda“ Goran Puzović. Kod Grdelice i Bobišta se situacija stabilizuje sa bujičnim vodotokovima. Umesto snega, borimo se sa poplavama, kazao je Puzović, a namera je da se proleće dočeka spremno.

Dežurstvo svih pripadnika civilne zaštite i vojske biće i nadalje 24 časovno sve dok za tim ima potrebe, naglašeno je prilikom današnjeg obilaska ugroženih područja.