DruštvoVesti

VLASOTINCE I DALJE BEZ VODE

Vlasotince će i narednih nekoliko dana biti bez vode u mreži i snabdevaće se iz cisterni čiji će se broj do večeras i sutra povećati, kaže direktor JKP Vodovod Zvonko Ilić.

Stanje na terenu je takvo da je više od 150 metara cevovoda oštećeno i da je brana na vodozahvatu potkopana. Koristiće se alternativno brana na Rastavnici, ali za raščišćavanje terena i izvođenje radova biće potrebno još nekoliko dana, dodaje Ilić.

-Stigla je cisterna iz Soko Banje, tu je cisterna preduzeća HSV sa pijaćom vodom, a sutra iz Vranja stiže cisterna za pranje ulica. One će se kretati ranije najavljenim trasama – kaže komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Bratislav Petrović.

Sve informacije vezane za snabdevanje vodom za piće iz cisterni i njihov raspored kretanja  građani mogu dobiti na broj telefon 063/1060153, kontakt osoba je Boban Stamenković.

Na sastanku predstavnika lokalne samouprave,  članova Štaba za vanredne situacije i preduzeća koja rade na održavanju puteva i vodotokova, sa direktorrom JP Srbijavode Goranom Puzovićem održanom danas, dogovoreno je da se najpre izvrši sanacija i spajanjecevovoda, da se potkopana brana na vodozahvatuhitno sanira, a da se pripremi projekat njene potpune sanacije. 

S obzirom na to da je voda oštetila i deo novog puta Vlasotince – Svođe, dogovoreno je da se,  koliko je moguće, sanira trenutno stanje, a da se podele zadaci između preduzeća Srbijavoda i Puteva Srbije u smislu da se reka udalji od puta i da se pripremi novo tehničko rešenje da se zaštiti put.

U JKP Vodovod apeluju na potrošače da ne stvaraju veće zalihe vode jer će se tokom dana povećati broj cisterni.

Vodostaj Vlasine opao je za oko 200cm u odnosu na juče ujtru, za sada ne preti nova opasnost od izlivanja šahti i plavljenja dvorišta i kuća, kažu u Štabu za vanredne situacije opštine Vlasotince.

Vatrogasne ekipe pomažu u ispumpavanju vode iz podruma i garaža u Gložanu. Pojavilo se klizište u Šišavi, ima odrona na putevima, a na putu prema Lopušnji  meštani u saradnji sa radnicima preduzeća AB Kop raščišćavaju drveće sa puta.

Lokalna samouprava obezbedila je smeštaj porodicama iz romskog naselja čije su kuće juče ugrožene vodom. Što se tiče snabdevanja strujom, ono je normalizovano u većini naseljenih mesta.

Na 10-kilovoltnom pravcu Šišava bez struje su samo Gunjetina, Lipovica i Crna Bara. U pravcu Svođe struje nema u Jakovljevu, Jezdinama i delu iznad Gornjeg Gara. U pravcu Manastirište bez struje su u Bistrici i na kraku prema repetitoru. U pravcu prema Orašju struju nema deo od Dadinca prema Gornjoj i Donjoj Lopušnji.

Lokalna samouprava formirala je tri komisije za procenu štete na infrastrukturnim, stambenim objektima i poljoprivrednom zemljištu.